Pesta porcină africană le dă bătăi de cap românilor. Petre Daea: Am aplicat măsuri dure

Pestă porcină
Pestă porcină

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat care este numărul actual al focarelor de pestă porcină africană, dar şi ce măsuri dure au fost luate pentru combaterea acestui virus. 

"Am informări zilnice despre pesta porcină porcină africană şi încă avem probleme. Nu întâmplător, în România, pe perioada Preşedinţiei, am făcut o conferinţă pe bolile transfrontaliere, în prezenţa comisarului, cu toate autorităţile sanitar-veterinare din ţările Uniunii Europene şi riverane, pentru că s-a internaţionalizat lupta. Sunt acţiuni peste tot, la toate ţările vecine şi în alte ţări. Noi suntem în acelaşi dispozitiv de lucru. Am reuşit prin măsurile dure şi dureroase pe care le-am luat - pentru că altele nu am avut - am redus de la 1.200 la 300 de focare în România. Este un lucru de apreciat şi s-a apreciat la nivelul Uniunii Europene. Sunt ţări la ora actuală - sigur, nu mă bucură acest lucru, mă întristează - îmi spunea colegul Brănescu (preşedintele ANSVSA - n. r.) că sunt ţări care au peste 1.000 de focare la această dată şi că este o explozie. Din nefericire, acest virus nenorocit la care nu avem încă vaccin este vizibil, activ şi virulent în perioadele calde şi cu umiditate", a explicat Daea.

Ce fac autorităţile

"Facem ce am făcut şi până acum. Aceste unităţi de acţiune la nivel judeţelor, centrele de combatere a bolilor la nivel local, intră imediat la acţiune şi fac ceea ce e stabilit prin planul de contingenţă din punct de vedere tehnic. Nu-i bine şi nu vom avea linişte cu acest virus până nu vom găsi vaccinul, antidotul lui. Este o îngrijorare europeană, mondială. (...) Este dezastru peste tot. În China sunt peste 200 de milioane de porci care au fost eliminaţi. Creează probleme mari economice prin reducerea efectivelor de animale, creează mari probleme pentru valorificarea cerealelor, pentru că se reduce numărul de consumatori, deci e o cantitate mai mică de furaje. Sunt necazuri în lanţ. Acţionăm cum am acţionat de fiecare dată (...)", a mai spus şeful MADR.

Nerespectarea normelor, o cauză

El şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte modul în care oamenii nu respectă normele sanitare-veterinare în aceste situaţii şi răspândesc virusul în alte zone ale ţării.

"Din nefericire, oamenii nu înţeleg. Am văzut cazuri extraordinare. Am fost la Ploieşti şi am stat de vorbă cu cei care conduc activitatea acolo, cu conducerea DSV şi am întrebat cum de a fost posibil de a intra virusul. Au găsit un cadavru de mistreţ în lucernă, au luat lucernă de acolo şi au dus-o acasă, au tăiat porcul şi au dus la nepoţi, la prieteni şi aşa s-a dus posibilitatea de răspândire a virusului în altă parte. Unii au tăiat porcul şi l-au băgat în frigider şi acum îl folosesc", a explicat ministrul. 

Pesta a scumpit carnea

Întrebat cum comentează scumpirea cărnii de porc, Daea a susţinut că una dintre cauze este legată de reducerea ofertei pe piaţa mondială din cauza pestei porcine africane.

"Aici este explicaţia, pentru că pe piaţa mondială oferta s-a redus. China este unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din lume, dar ei au distrus şi s-au redus efectivele cu peste 200 de milioane de capete, din cauza acestui virus. În Vietnam sunt cu milioanele. Ne afectează şi pe noi", a spus oficialul MADR.

Până la data de 10 iulie 2019, pesta porcină africană (PPA) evolua în 77 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 192 de focare, potrivit datelor comunicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În alte şase judeţe există doar cazuri la mistreţi. Potrivit autorităţilor veterinare, în total au fost eliminaţi până în prezent 369.505 de porci afectaţi de boală şi există 1.552 de cazuri la mistreţi.

De asemenea, la nivel naţional, au fost stinse 1.240 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (566), Brăila (136), Ialomiţa (132) şi Călăraşi (104). Până la data de 10 iulie 2019 au fost despăgubiţi 8.774 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252,22 milioane de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel