Pesta porcină africană (PPA) se extinde cu repeziciune în mai multe țări din Europa. Aceasta este inofensivă pentru oameni, însă destul de contagioasă și periculoasă în rândul animalelor.
Pesta porcină africană a ajuns și în Europa. "Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia", a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE).
Din 2022, în crescătoriile din Europa au apărut 285 de focare de pestă porcină africană, iar numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000. Virusul este mai popular în partea de est a Europei, care raportează 197 de focare în Republica Moldova şi în vestul Rusiei. Cinci dintre focare au fost descoperite în ultima săptămână. Epidemia de pestă porcină africană a ajuns până în provincii din Italia și Germania, unde s-au declanșat mai multe focare. În urma acestora aproape 2.800 de animale au fost sacrificate. Deoarece nu există un tratament împotriva acestei afecțiuni, pesta porcină africană este considerată mortală pentru animale şi duce la sacrificarea în masă a animalelor pentru a evita o epidemie.
„În acest sens, PPA ameninţă industria europeană a cărnii de porc, primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an", sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) la finele lunii iulie. Pesta porcină africană nu reprezintă un pericol pentru oameni, însă pentru animale aceasta este mortală. Boala a apărut în Africa după care a ajuns să fie răspândită și în Europa și Asia. Virusul a ucis sute de milioane de porci şi a influențat industria mondială a cărnii de porc. Pentru prima dată, pesta porcină africană a apărut în Europa în anii 1960. Ulterior aceasta a revenit în 2007 prin Georgia. Organizaţia mondială pentru sănătate animală declară PPA drept o "ameninţare mondială".
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin:
- secreţiile şi excreţiile animalelor infectate (virusul se elimină prin salivă, lacrimi, secreţiile nazale, urină, fecale, secreţiile din tractul genital), sângele, ţesuturile etc. animalelor bolnave sau moarte;
- porcii sălbatici;
- animalele trecute prin boală;
- căpuşe din genul Ornithodoros şi Rhipicephalus infectate cu virus; în România, nu s-a demonstrat, până în prezent, existenţa unor astfel de căpuşe.
- adăposturile, aşternutul, materialele de îngrijire, furajele, echipamentele etc. contaminate; vehiculele şi persoanele care circulă între efectivele contaminate şi cele sănătoase; furajele (lături) care conţin carne/produse din carne/subproduse, provenite de la porcii infectaţi.
Perioada de incubaţie: oscilează între 3 şi 15 zile. Tulpinile foarte virulente produc forme supraacute şi acute care duc la apariţia bolii de obicei în 3-4 zile.Tulpinile mai puţin virulente produc forme mai uşoare, perioada de incubaţie fiind mai mare. Se pot vaccina animalele împotriva PPA? Nu, nu există vaccin disponibil şi nici tratament specific. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News