Belgia solicită măsuri urgente la nivel european pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane.
Reprezentanţii fermierilor, ai sindicatelor din domeniul agricol şi ai furnizorilor de furaje din Belgia au cerut adoptarea rapidă de măsuri la nivel european pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane, informează publicaţia Brussels Times.
Pesta porcină africană a ajuns în Europa Occidentală, au confirmat joi autorităţile, după ce doi mistreţi morţi din cauza acestei boli au fost găsiţi în Belgia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franţa, Germania şi Luxemburg, ţări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Organizaţiile din sectorul agricol belgian au trimis o scrisoare comună solicitând un plan european pentru rezolvarea problemei. Acestea au sugerat adoptarea unor metode pentru sacrificarea animalelor din zonele afectate şi un plan de reducere a populaţiei de mistreţi.
Îngrijorări privind răspândirea virusului
Organizaţiile solicită un plan la nivel european pentru a defini şi proteja zona afectată. 'Este posibil ca mistreţii să fi migrat deja peste graniţe şi epidemia să se răspândească spre Franţa şi Luxemburg', au explicat organizaţiile. Ele vor înfiinţarea rapidă a unui comitet dedicat exportului de carne şi de produse din carne de porc, în care să fie incluse şi organizaţiile din domeniu. Comitetul va prezenta o strategie de limitare a impactului epidemiei asupra exportatorilor belgieni.
Luni, comisarul european responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, se va întâlni cu oficiali belgieni din regiunile Valonia şi Flandra, iar o echipă de experţi ai Comisiei Europene va coordona, împreună cu autorităţile belgiene, situaţia cauzată de descoperirea a două cazuri de pestă porcină africană în Belgia.
'Autorităţile belgiene au anunţat joi că au găsit două cazuri izolate de pestă porcină africană la doi mistreţi care au fost găsiţi morţi într-o pădure din regiunea Etalle', a informat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că oficialii CE sunt în legătură strânsă cu autorităţile belgiene. Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi în Rusia.
Vezi și: Revoltă în Dragalina: Oamenii nu acceptă îngroparea porcilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci