EXCLUSIV  Pesta porcină, măsuri. Nini Săpunaru (PNL): Să nu creadă cineva că boala nu intra în România!

poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Liberalul Nini Săpunaru, fost președinte al comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a explicat, pentru DC News, care este măsura pe care autoritățile trebuie să o ia urgent pentru a limita extinderea rapidă a pestei porcine. 

Nini Săpunaru spune că nicio țară nu se poate feri complet de această boală, însă anumite măsuri reduc considerabil avansul pestei porcine în teritoriu. "Să nu creadă cineva că boala nu intra în țară. Ar fi intrat oricum, dar dacă se mergea de la început cum se acționează în prezent, avansul bolii ar fi fost de 50 de kilometri pe an. Evoluția în alte state este mult mai mică. Eu nu îmi permit să spun lucruri fără să mă fi consultat cu medicii veterinari. Există un ordin care trimite la treabă periodic medicii veterinari concesionari. Nu i-au folosit deloc în perioada asta", a explicat deputatul pentru DC News. 

Soluția rapidă care trebuie luată

Nini Săpunaru susține că cea mai mare problemă este faptul că autoritățile nu știu câți porci sunt în mod real în România și unde se află aceștia și spune că o măsură temporară ar face pe mulți să îi declare. "Pentru 26 de lei de gospodărie ar trebui trimiși să inventarieze porcii. În România sunt foarte mulți porci necrotaliați. Oamenii de aceea pot fugi cu ei, să nu îi omoare, pentru că autoritățile nu știu de existența lor. Trebuie modificat rapid ordinul care spune că dacă nu ai declarat animalele mari din gospodărie la achiziționare sau la fătare, ești pasibil de amendă de 1.000 de lei, în sensul în care, timp de doi ani, județele indemne, adică unde nu sunt focare, să aibă posibilitatea să își declare porcii, fără să plătească amenda. În paralel cu asta, trimiți medicii să inventarieze toți porcii neafectați de pestă, așa încât, la final să știi exact în fiecare localitate câți porci ai și unde. În felul acesta, oprești porcii crescuți în stare de semi-libertate. Nu sunt chestiuni nemaivăzute. Sunt reguli simple care, dacă se aplică, boala nu mai avansează", a adăugat el.

Localitatea care a acționat exemplar

Săpunaru ne-a dat un exemplu de localitate care a reușit să stopeze extinderea bolii, fără să ucidă toți porcii din comună. "De exemplu la Bacău, Vrancea, boala nu a ajuns pentru că s-au aplicat măsuri de carantină. Localitatea Puiești este cel mai bun exemplu în modul în care au acționat veterinarii. Au ucis doar în gospodăriile unde existau porci bolnavi. Au dat cu substanțe peste tot și au interzis orice ieșire cu carne de porc sau animale vii. Și boala nu s-a mai extins. Dacă se facea așa de la început, oamenii nu mai fugeau cu porcii", a conchis Săpunaru.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel