Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a informat marţi că în judeţ au fost confirmate trei noi focare de pestă porcină africană, la porci care erau crescuţi în gospodării ale unor foşti tehnicieni veterinari ce au practicat clandestin această meserie şi au contribuit la răspândirea virusul, urmând ca poliţia să facă verificări în aceste cazuri.
"Este vorba de un focar la Mihai Bravu, unul la Comana şi unul la Budeni. Este important de reţinut un aspect, faptul că în toate aceste exploataţii se creştea un număr impresionant de porci, vorbim de 34 la Mihai Bravu, 17 la Comana şi 86 la Budeni, acesta fiind şi un specific în zonă că se cresc porci pentru vânzare, nu neapărat pentru consum propriu.
Aceasta nu ar fi o problemă dacă proprietarii respectivelor exploataţii nu ar fi avut cândva şi nu ar fi deţinut calitatea de tehnician veterinar şi, din păcate, chiar dacă nu mai aveau dreptul, practicau în continuare această meserie, clandestin, şi acest lucru duce la concluzia certă că au contribuit la răspândirea virusului. (...) Au contribuit prin folosirea instrumentarului nesterilizat şi prin transmiterea contacţilor din casă în casă şi din curte în curte şi tot intrând din coteţ în coteţ la propagarea virusului. Este infracţiune în Codul Penal şi urmează ca poliţia să verifice dacă se confirmă cele constatate de noi", a declarat subprefectul judeţului Giurgiu, într-o conferinţă de presă.
Altă suspiciune în județ
Conform acestuia, în judeţ mai există o suspiciune de PPA şi la Adunaţii Copăceni, unde este aceeaşi situaţie, şi anume că proprietarul este un tehnician veterinar care pe lângă gospodăria unde i-a murit porcul mai deţine alte două gospodării. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, a spus că respectivii tehnicieni veterinari nu mai aveau drept de practică.
"Ei nu au mai fost angajaţi la niciun cabinet medical veterinar şi, datorită faptului că noi am recomandat medicilor concesionari să nu mai execute manevre de mică chirurgie şi de tratamente şi doar să preleveze probe, aceşti tehnicieni veterinari care au văzut că medicul veterinar nu se mai duce s-au dus ei să facă ei un bine tuturor, cu aceeaşi seringă nesterilizată, să întindă boala în seringă.
Nu mai vorbim că unele cadavre recoltate prezentau plăgi de castrare nevindecate, ceea ce denotă faptul că mica chirurgie s-a făcut într-un timp relativ recent, în care aceşti domni nu au ţinut cont de ce se poate întâmpla mai departe, au mers de capul lor", a declarat reprezentantul DSVSA Giurgiu.
El a menţionat că este vorba de două infracţiuni, cea privind răspândirea bolii, precum şi exercitarea fără drept a unei profesii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News