Peste 1.000 de victime militare nord-coreene sunt în războiul din Ucraina, afirmă Coreea de Sud

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mai bine de 1.000 de militari nord-coreeni și-au pierdut viața sau au fost răniți în războiul din Ucraina.

Peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți de când au fost trimiși să lupte alături de trupele rusești în Ucraina, conform oficialilor militari sud-coreeni.

Într-o declarație emisă luni, Statul Major Comun al Coreei de Sud (JCS) a spus: „Evaluăm că trupele nord-coreene, care s-au angajat recent în lupte cu forțele ucrainene, au suferit aproximativ 1.100 de victime.”

Mai multe victime nord-coreene au fost cauzate de atacuri ucrainene cu rachete și drone

JCS nu a precizat cu certitudine câți soldați au fost uciși în acțiune, dar aceste informații cu un caracter estimativ subliniază riscurile la care sunt expuse forțele armate nord-coreene, neantrenate, în contextul unor rapoarte care sugerează că regimul se pregătește să trimită întăriri în Ucraina.

Săptămâna trecută, agenția de spionaj din Coreea de Sud a afirmat că cel puțin 100 de soldați nord-coreeni au murit de când au fost trimiși în luptă în această lună.

Lee Seong-kweun, un deputat sud-coreean, a declarat după o întâlnire cu oficiali din domeniul informațiilor că numărul mare de victime ar putea fi atribuit „mediului de luptă necunoscut, în care trupele nord-coreene sunt folosite ca unități de atac de linia întâi consumabile și incapacității lor de a contracara atacurile cu drone.”

Lee a spus că mai multe victime nord-coreene au fost cauzate de atacuri ucrainene cu rachete și drone, iar altele au fost rezultatul accidentelor de instruire, cea mai înaltă rangată dintre victime fiind „cel puțin la nivel de general.”

JCS a spus că era „în mod deosebit interesat de posibilitatea unor desfășurări suplimentare” pentru a sprijini efortul de război al Rusiei, adăugând că Phenianul „se pregătește pentru rotația sau desfășurarea suplimentară de soldați.”

Declarația a precizat că statul nord coreean produce și furnizează „drone care se autodistrug” – se presupune că se referă la drone de atac – pentru a fi utilizate de Rusia, împreună cu lansatoare de rachete și artilerie autopropulsată.

Desfășurarea soldaților nord-coreeni a marcat o escaladare dramatică a războiului din Ucraina, Kremlinul apelând la aliatul său pentru a-și întări forțele în regiunea de graniță Kursk, unde forțele ucrainene au cucerit teritorii în acest an. De asemenea, a fost o demonstrație a încercărilor lui Vladimir Putin de a extinde conflictul prin implicarea directă a unei a treia țări în luptă.

O perspectivă odată de neimaginat – soldați nord-coreeni, luptând într-un război european – a devenit realitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris luni pe X că există riscuri „ca Phenian să trimită trupe și echipamente militare suplimentare către armata rusă”. El a spus că, potrivit datelor ucrainene preliminare, numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți în regiunea Kursk a depășit deja 3.000. The Guardian nu a reușit să verifice independent această cifră.

O perspectivă odată de neimaginat – soldați nord-coreeni, membri ai armatei de 1,3 milioane de oameni a țării, luptând într-un război european – a devenit realitate la câteva luni după ce Putin și Kim Jong-un au semnat un pact de apărare mutuală în cadrul unui summit la Phenian, în luna iunie.

Deși detaliile acordului nu au fost dezvăluite, analiștii cred că liderul nord-coreean dorește acces la tehnologia rachetelor rusești și alte cunoștințe militare, în schimbul furnizării de muniție, arme și întăriri pentru forțele ruse.

Potrivit oficialilor americani și sud-coreeni, până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați pentru a sprijini Rusia în război. Phenianul a trimis, de asemenea, peste 10.000 de containere cu muniție de artilerie, rachete antitanc, precum și obuziere mecanizate și lansatoare de rachete.

JCS din Coreea de Sud a declarat că Nordul folosește, de asemenea, teatrul de război din Ucraina pentru a-și moderniza capacitățile de luptă, adăugând: „Aceasta ar putea duce la o creștere a amenințării militare din partea Nordului față de noi.”

Ca răspuns, Coreea de Sud și Ucraina au anunțat luna trecută că își vor aprofunda cooperarea în domeniul securității, președintele sud-coreean acum destituit, Yoon Suk Yeol, refuzând să excludă posibilitatea de a furniza arme Ucrainei.

Coreea de Sud este un important exportator de arme, dar are o politică de lungă durată de a nu trimite arme în țările angajate în conflicte.

Coreea de Nord nu a menționat în declarațiile oficiale desfășurarea trupelor sau livrările de arme, dar săptămâna trecută a acuzat SUA și aliații săi de „provocare nechibzuită” pentru criticile aduse sprijinului său material oferit Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a declarat că miniștrii de externe din 10 țări și UE „distorsionează și calomniază” legăturile „normale de cooperare” ale Phenianului cu Moscova, potrivit presei de stat.

Într-o declarație emisă de Washington, aliații Ucrainei au cerut Coreei de Nord „să înceteze imediat orice sprijin acordat războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin retragerea trupelor sale”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel