Peste 1.100 de producţii din aproape 80 de ţări au fost înscrise la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care va avea loc la Târgu Mureş în perioada 6-10 noiembrie, iar 49 dintre acestea au fost selectate să intre în competiţia pentru Marele Premiu.
"În urma deciziei juriului de preselecţie, 49 de scurtmetraje vor concura pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native. Evenimentul, ajuns la a 27-a ediţie, se va desfăşura, şi anul acesta, în Palatul Culturii din Târgu Mureş (...) În total au fost înscrise în concurs 1.100 de pelicule - cu 50 mai multe faţă de anul trecut, din 74 de ţări, iar alte 14 ţări sunt prezente prin filme realizate în coproducţie. Între scurtmetrajele înscrise la concurs s-au numărat 701 filme de ficţiune, 147 de animaţii, 146 de documentare şi 106 filme experimentale. Cele mai multe creaţii, 144, au venit din Spania, din Iran au sosit 134 de înscrieri, iar din Rusia, 121. Numărul filmelor româneşti a scăzut considerabil faţă de anii precedenţi, România fiind reprezentată de doar 23 de filme, iar din Ungaria au fost înscrise 45 de scurtmetraje, număr asemănător celui de anul trecut", au anunţat organizatorii, miercuri, într-un comunicat de presă.
Potrivit organizatorilor Festivalului Alter-Native 27, conform deciziei juriului de preselecţie, în programul de concurs de aproximativ 10 ore au fost admise 49 de scurtmetraje, printre care se numără 25 de filme de ficţiune, 21 de animaţii, două documentare şi un film experimental.
"Printre filmele cele mai apreciate, Franţa şi Ungaria au câte şapte, respectiv o coproducţie maghiaro-franceză, Spania, şase, iar România, patru creaţii, ce vor putea fi vizionate de publicul festivalului. Membrii juriului de preselecţie au fost: Durst György (Ungaria), producător, Hartyándi Jenő (Ungaria), cineast independent, directorul şi coordonatorul artistic al Festivalului de Film şi Muzică Mediawave, Radu Vasile Igazság (România), artist vizual şi regizor de film, profesor universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti; Németh Előd (România), jurnalist, critic de film, Schneider Tibor (România), regizor, operator de imagine la Televiziunea Română", se mai precizează în comunicat.
Partenerii Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native din acest an sunt Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucureşti, Fundaţia Mediwave, Jazz&Blues Club, iar finanţatori, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul Cultural Naţional şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria) şi Fundaţia Communitas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News