Peste 1,2 milioane de protestatari au mărșăluit pe străzile Franței, împotriva planului de creștere a vârstei de pensionare la 64 de ani

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Peste 1,2 milioane de protestatari au mărșăluit marți în Franța, în timp ce lucrătorii feroviari și personalul rafinăriei au pornit o nouă grevă, iar sindicatele și-au intensificat campania pentru a încerca să oprească planul lui Emmanuel Macron de a ridica vârsta de pensionare la 64 de ani.

 

Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au convocat o zi de greve și demonstrații la nivel național. Multe mitinguri de protest au atras mulțimi mai mari decât cele organizate anterior, la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari orașe ale Franței, au declarat autoritățile și mass-media locală, scrie The Guardian.

„Ideea este de a opri Franța”, a spus Fabrice Michaud, de la filiala feroviară a sindicatului CGT.

Sindicatele feroviare au cerut greve deschise, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv Eurostar. La acțiune s-au alăturat colectorii de gunoi și șoferii de camioane.

Până la prânz, aproximativ 39% dintre lucrătorii de la operatorul feroviar de stat SNCF erau în grevă, a declarat o sursă sindicală pentru Agence France-Presse – cel mai mare număr de la prima grevă împotriva modificărilor pensiilor din 19 ianuarie.

Autobuzele urbane locale și trenurile de metrou din orașele mari au fost afectate, la fel ca și companiile aeriene, până la 30% dintre zboruri fiind anulate marți și miercuri, deoarece controlorii de trafic aerian au intrat în grevă. Aproximativ 24% dintre lucrătorii din sectorul public au încetat să lucreze, iar multe școli s-au închis pe măsură ce profesorii au făcut o grevă de o zi. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze intrarea în facultăți luni seara.

Lucrătorii din rafinărie și energie au participat și ei la greve. Sindicatul CGT a declarat că livrările de combustibil de la rafinăriile din Franța au fost blocate de marți dimineață, ceea ce ar putea duce la epuizarea stațiilor de benzină dacă protestele continuă.

„Guvernul trebuie să țină cont de această [rezistență] atunci când sunt atât de mulți oameni în stradă, când guvernul are atât de multe probleme în a explica și a promova reforma lor”, a declarat Laurent Berger, șeful sindicatului moderat CFDT, la o demonstrație de la Paris.

Propunerile lui Macron de a ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani și de a crește numărul de ani de muncă necesari pentru a solicita o pensie completă sunt dezbătute în Senatul Franței.

Fără majoritate, guvernul trebuie să se bazeze pe Les Républicains (partid de dreapta, conservator) pentru a sprijini noua lege a pensiilor, dar senatorii și parlamentarii acestei formațiuni fac presiuni pentru modificări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel