Peste 10.000 de copii migranți dispăruți în Europa. Care sunt motivele?

La începutul anului 2016, agenția europeană de poliție Europol a estimat că aproximativ 10.000 de copii au dispărut în momentul în care au trecut granițele europene. Secretara generală a organizației "Missing Children Europe", Delphine Moralis mărturisește că sunt mai multe motive pentru care copiii ajung singuri la fundație.

"Unii copii sunt trimiși de părinții lor în speranța de a le oferi o viață mai bună, alții au fost separați de familie de către traficanții de droguri, iar o parte și-au pierdut rudele în haos", explică Moralis pentru BBC.

În 2015, 91% dintre copiii care au venit singuri în Europa au fost de sex masculin, iar 51% proveneau din Afganistan. Dar acest lucru s-a schimbat. Tot mai des ajung fete singure în Europa, iar vârsta copiilor care dispar a scăzut drastic. Pentru prima dată, anul trecut, s-au pierdut copii de patru ani.

Ce s-a întâmplat cu toți acești copii pierduți?

În realitate, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu toți acești copii veniți singuri în Europa. Atunci când un copil din Siria, Afganistan sau Eritreea este pierdut în Grecia sau Italia, foarte puține agenții de frontieră denunță dispariția lor.

Cu toate acestea, există temeri că acei contrabandiști care îi ajută să treacă frontiera, pun mulți dintre acești copii în mâinile traficanților. Iar acești copii pot ajunge să se prostitueze sau să lucreze în condiții de sclavie.

"Traficanții exploatează copii. Și o problemă gravă este că acești copii preferă de cele mai multe ori să apeleze la persoanele care i-au trecut granița în Europa decât să apeleze la autorități.", afirmă secretara generală, în cadrul unui interviu pentru "The Inquiry", un program al BBC World Service.

BBC prezintă povestea unui copil dispărut

Gulwali Passarlay a părăsit Afganistanul la 12 ani și abia după un an a ajuns pe pământ englezesc. De la început, el a fost separat de fratele său de către traficanți și a trebuit să călătorească singur. Gulwali a umblat zile întregi, a sărit din trenuri erau în mișcare și a petrecut două săptămâni într-o închisoare pentru adulți, în Turcia, înainte de a ajunge pe coasta acestei țări.

[citeste si]

Odată, aflat pe o barcă de 20 de persoane, dar cu 120 de persoane la bord, era să se scufunde în mare. Cu câteva minute înainte ca barca să se scufunde, paza de coastă l-a găsit și l-a dus în Grecia. Gulwali a fost dus la poliție, iar apoi la armată. În momentul în care i-au fost luate amprentele, el a fost informat că trebuie să părăsescă țara în termen de o lună sau să fie deportat. În acel moment a aflat că fratele lui este în Anglia și a dispărut din tabăra de refugiați din Grecia. Ajuns într-o altă tabără, copilul s-a ascuns într-un camion care transporta banane și astfel a ajuns în Anglia. Au durat 5 ani până a primit statutul de refugiat. Gulwali a reușit să meargă la colegiu, iar anul trecut a publicat o carte despre călătoria sa numită "Cerul neluminar" (The Lightless Sky). 

Povestea celor 10.000 de copii dispăruți are o istorie mult mai mare: eșecul autorităților frontierelor în aplicarea legilor și eșecul europenilor în convingerea politicienilor de a-și păstra promisiunile de protejare a copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel