O statistică a Poliției de Frontieră arată că de la începutul războiului în România au intrat 10,5 milioane de ucraineni.
Peste 10 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, iar numărul acestora continuă să crească. Conform datelor oferite de Poliția de Frontieră, până la 16 noiembrie 2024, au fost înregistrate 10.589.227 de intrări ale cetățenilor ucraineni pe teritoriul României.
La nivel general, la toate frontierele, într-o singură zi, pe 16 noiembrie, autoritățile române au procesat formalitățile pentru 206.500 de persoane (de toate naționalitățile) și 70.300 de mijloace de transport care au traversat frontierele țării. Pe sensul de intrare, prin punctele de frontieră terestre, aeriene și maritime, au fost înregistrate 100.828 de persoane care au intrat în România, alături de 34.844 de mijloace de transport.
O mare parte dintre refugiați s-au stabilit în orașele mari ale țării, cum ar fi București, Constanța, Maramureș, Galați și Suceava. Ultimele statistici arată că în București aproape 50.000 de ucraineni au găsit adăpost, în timp ce alte orașe mai mari au găzduit un număr semnificativ de persoane, printre care Constanța, cu 17.000 de refugiați, Maramureș, cu 15.000, Galați, cu 13.000, și Suceava, cu 9.500. În general, majoritatea refugiaților ucraineni sunt femei și copii, statisticile arătând că 60% dintre aceștia sunt femei și aproape o treime sunt copii.
Pe măsură ce numărul refugiaților a crescut, România a făcut eforturi pentru a-i sprijini în integrarea socială și educațională. După ce au primit protecție temporară, refugiații ucraineni au acces la sistemul educațional românesc, cu posibilitatea de a urma cursuri de limba română. De asemenea, pot avansa în învățământul liceal fără a fi necesar un examen, iar cei care doresc să urmeze studiile universitare pot obține burse de stat.
Pentru copii, un alt semn pozitiv al integrării este deschiderea unor grădinițe speciale pentru copiii ucraineni. În București și alte orașe mari, au apărut inițiative ale comunității ucrainene, inclusiv grădinițe care sunt dedicate educației celor mici.
De asemenea, s-au înființat agenții imobiliare neoficiale, cu intermediari ucraineni care ajută refugiații să găsească locuințe. Aceste agenții le sunt necesare ucrainenilor cu venituri mai mici pentru că mulți dintre refugiați nu pot plăti garanțiile cerute de proprietarii de locuințe. Intermediarii ucraineni ajută în acest sens, oferind garanții pentru cei care nu dispun de suficiente resurse financiare.
În planul politic, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de speranță referitor la o posibilă încheiere a războiului. Potrivit declarațiilor sale, există speranțe ca conflictul să se încheie în 2025, cu ajutorul diplomației internaționale.
Zelenski spune că noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea influența semnificativ procesul de pace. Acesta a menționat politicile noii echipe de la Casa Albă vor grăbi sfârșitul războiului.
Rămâne însă de văzut câți dintre ucraienii care au plecat se vor mai întoarce într-o țară măcinată și distrusă de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu