România are 109 depozite de deşeuri neconforme și avem 10 proceduri de infringement pe problematică de mediu. Sunt probleme de poluare la București și în alte orașe.
„Noi, membrii comisiei, am avut o întâlnire cu ministrul Mediului, am încercat să ne setăm acele priorităţi legislative care să facă parte din agenda noastră pe 2017, raportat la acea presiune pe care o avem din partea Comisiei Europene - avem 10 proceduri de infringement pe problematică de mediu. Avem probleme de managementul deşeurilor, avem 109 depozite de deşeuri neconforme. Sunt iarăşi probleme de poluare şi la Bucureşti şi în alte oraşe şi în chestiuni legate de reciclare, în special pe zona de deşeuri electrice sau electronice, avem probleme legate de poluarea producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune. Am vrut să avem o abordare comună împreună cu specialişti din cadrul Ministerului Mediului, să putem găsi formulele optime pentru ca într-un termen rezonabil, ideal cât mai repede cu putinţă, să putem implementa acele directive europene, să putem implementa în legislaţia internă acquisul comunitar, astfel încât să evităm, pe ultima sută de metri, acele sancţiuni ale Comisiei Europene”, a afirmat Borza, la Palatul Parlamentului.
[citeste si]
Singurii din UE care nu avem instalație de reciclare a deșeurilor
În România „vedem munţi de gunoaie”, ţara noastră acumulând în fiecare an aproximativ 5 milioane de tone de deşeuri menajere pe care nu reuşeşte să le recicleze sau să le valorifice, a mai spus Borza marți.
„Suntem probabil singura ţară la nivelul UE care încă nu are instalaţie de ardere, de reciclare a acestor deşeuri menajere. Sunt vreo cinci proiecte de lege în dezbatere pe agenda Comisiei de mediu şi avem nevoie de sprijinul instituţiilor de resort, al ministrului Mediului, pentru a putea veni cu amendamente şi pentru a da o legislaţie clară şi care să nu discrimineze anumiţi jucători din piaţă. Au fost câteva ordonanţe nefericite anul trecut, promovate de Guvernul Cioloş, care tocmai asta au făcut - au pus o presiune foarte mare doar pe unii dintre aceşti actori sau jucători din piaţă şi aici mă refer la producătorii de produse ambalate, în condiţiile în care alţi actori, firmele de reciclare, firmele de colectare, hipermarketurile sau supermarketurile şi, în final, chiar şi consumatorul, cetăţeanul, evident că trebuie să aibă anumite responsabilităţi şi trebuie să existe un cadru punitiv pentru toată lumea”, a explicat Remus Borza, potrivit Agerpres.
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a fost prezent marţi la o şedinţă informală a Comisiei de mediu de la Camera Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu