Numărul prosumatorilor de energie electrică în România a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la peste 110.000, conform informațiilor furnizate de Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit acestuia, la sfârșitul anului 2023, puterea instalată a acestor prosumatori a depășit 1.400 MW. Cu toate acestea, în ultima lună a anului anterior s-a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere a numărului de prosumatori, posibil datorată specificităților lunii decembrie, când activitățile economice sunt adesea mai reduse.
Viorel Alicuș a subliniat că există un interes crescut din partea persoanelor juridice în ceea ce privește instalarea de capacități de producție a energiei electrice, acest trend fiind mai accentuat decât în cazul persoanelor fizice. Motivul principal al acestui interes este dorința de a-și proteja afacerile de volatilitatea prețurilor din piață.
'Ultimele date cred că le-am pus pe site. Sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată, la 31 decembrie 2023, de puţin peste 1.400 MW. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori, în decembrie, dar probabil se datorează specificităţii lunii decembrie, când întreaga activitatea încetineşte puţin. De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacităţi în zona persoanelor juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice', a menţionat miercuri Viorel Alicuş, la ZF Power Summit.
Cu toate acestea, directorul ANRE a atras atenția asupra presiunii exercitate asupra rețelelor de distribuție de către creșterea capacităților instalate de prosumatori. El a evidențiat importanța stocării energiei ca prim pas necesar pentru a gestiona această presiune. Viorel Alicuș a argumentat că promovarea stocării de energie trebuie să fie susținută atât prin legislație primară, cât și prin alocarea de fonduri, deoarece aceasta ar reduce costurile în zona distribuției, evitând investiții costisitoare în extinderea rețelelor de distribuție.
'Cu toate că numărul de prosumatori este posibil să nu crească cu aceeaşi viteză, nu acelaşi lucru se poate spune despre capacitatea instalată, unde trendul se poate menţine, ba chiar ar fi posibil să accelereze. În acest context, apare problema de presiune asupra reţelelor de distribuţie, în special - şi ce se poate face în acest sens', a menţionat Viorel Alicuş.
Referindu-se la exemplul Australiei, unde stocarea de energie este deja o practică răspândită, Alicuș a menționat că România trebuie să urmeze această direcție pentru a face față cerințelor tot mai mari de energie electrică. El a subliniat necesitatea implementării stocării de energie la nivelul întregului sistem energetic național, nu doar la nivelul rețelelor de joasă tensiune, pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor energetice.
'Probabil că după o astfel de măsură urmează flexibilizarea reţelelor. Aş putea să vă dau ca exemplu ceea ce se întâmplă în Australia, dar noi mai avem până acolo. Trebuie să facem primul pas cu stocarea pentru a rezolva problema de capacitate actuală în reţelele de distribuţie, în special în zona de joasă tensiune. Stocarea însă va fi nevoie să fie implementată chiar şi la nivel de sistem energetic naţional, nu numai la joasă tensiune', consideră Viorel Alicuş, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu