Ajutorul alimentar a devenit singura modalitate de a supraviețui inflației vertiginoase care a lovit Spania, lăsând prețurile alimentelor să atingă un maxim istoric și veniturile la un nivel extrem de scăzut.
Publicitate
Institutul Național de Statistică, o instituție autonomă administrativă independentă, a înregistrat în Spania o creștere de 15,4% a prețurilor la alimente în octombrie, cea mai mare din aproape 30 de ani, în timp ce fermierii se luptă cu creșterea prețurilor la energie cu 77% din cauza crizei energetice exacerbată de războiul din Ucraina, scrie Almayadeen.
Într-un studiu realizat anul acesta de Universitatea din Barcelona, una din șapte gospodării au acces insuficient la hrană din cauza veniturilor scăzute, lăsând mamele singure, familiile cu copii și persoanele în vârstă să se bazeze pe ajutorul de stat fiind nevoite să recurgă la băncile alimentare și în cele din urmă sărind peste mese pentru a supraviețui.
Hugo Ramirez nu s-a gândit niciodată că într-o zi va trebui să apeleze la ajutor alimentar. Până la urmă, are un loc de muncă permanent în industria construcțiilor.
”Vedem că prețurile cresc în fiecare săptămână, chiar și la produsele de bază... Nu ne mai descurcăm”, spune bărbatul de 44 de ani, stând în fața paleților de fructe, în sudul Madridului.
În fiecare sâmbătă, el vine să adune alimente de la o asociație creată în timpul pandemiei în cartierul muncitoresc Aluche pentru a ajuta locuitorii aflați în dificultate, potrivit Euronews.
”Câștig 1.200 de euro pe lună, iar soția mea 600 de euro” pentru un loc de muncă cu jumătate de normă ca ajutor la domiciliu. ”Dar avem trei copii”, explică Hugo, originar din Venezuela. ”Odată ce am plătit cei 800 de euro în chirie și cei 300 de euro în diverse taxe, nu ne mai rămâne mult”.
În fiecare weekend, mii de oameni precum Hugo stau la coadă în diferite locuri din capitala Spaniei pentru a lua mâncare. La începutul pandemiei, serviciul spaniol al Euronews a raportat despre așa-numitele ”cozi ale foamei” care au apărut în Madrid. De atunci, fenomenul a fost agravat în ultimele luni de creșterea inflației.
”În fiecare săptămână vedem noi familii care au nevoie, mai ales după războiul din Ucraina”, a declarat pentru AFP, Raul Calzado, voluntar la Rețeaua de Ajutor Reciproc din Aluche. El spune că a văzut mame ”încetând să cumpere produse de igienă feminină pentru a-și putea hrăni copiii”.
Asociația ajută în prezent 350 de gospodării, distribuind șapte tone de alimente pe săptămână cu ajutorul băncii alimentare. Raul prezice că în acest ritm numărul va crește la 400 până la sfârșitul anului.
"Unii dintre beneficiari nu au venituri. Dar avem și mai mulți pensionari cu pensii mici sau oameni care lucrează dar al căror salariu este insuficient", spune vicepreședintele asociației Elena Bermejo. ”Pentru unele familii, chiar și a cumpăra un litru de ulei de măsline sau un kilogram de linte a devenit dificil”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu