Peste 15.000 de brazi, în valoare de 600 de mii de lei, au fost confiscaţi de poliţişti şi de angajaţi Romsilva, fiind constituite, totodată, sute de dosare penale pentru tăierea fără drept de arbori şi furt de arbori, informează Poliţia Română.
În urma unor acţiuni desfăşurate în sistem integrat, la nivel naţional, au fost ridicaţi în vederea confiscării peste 15.000 brazi de Crăciun şi aproximativ 6.000 metri cubi de material lemnos. De asemenea, poliţiştii au constatat peste 800 de infracţiuni şi 2.700 de abateri contravenţionale la regimul silvic.
Potrivit sursei citate, în perioada 15 noiembrie - 23 decembrie, la nivel naţional, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică a Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva au acţionat în baza Planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea - comercializarea materialelor lemnoase şi a "Pomilor de Crăciun".
Astfel, echipele de control au constatat 807 infracţiuni la Legea 46/2008 - Codul Silvic (tăierea fără drept de arbori şi furt de arbori) şi 2.688 de abateri la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
De asemenea, în urma acţiunilor întreprinse au fost confiscaţi 15.333 brazi de Crăciun, în valoare totală de 588.611 lei şi 5.744 metri cubi de material lemnos, în valoare de 1.271.929 lei.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, la nivel naţional, din cauza intensificării activităţilor desfăşurate de structurile de poliţie pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale în legătură cu tăierea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase şi a brazilor de Crăciun, confiscările au crescut cu 33,8 la sută (3.873), respectiv de la 11.460 la 15.333 brazi de Crăciun, informează Mediafax
Potrivit poliţiei, comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate. Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri. Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a "comerciantului". Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.
Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News