Poliţia Română a prins peste 16.000 de şoferi care au consumat alcool înainte de a se urca la volan în primele nouă luni ale anului. Vezi cifrele complete mai jos.
"Avem o campanie pe care o desfăşurăm în această perioadă, campanie pe care MAI o are în derulare. Vorbim despre Legea Anastasia, care a adus unele modificări asupra Codului Penal. Acei conducători auto care sunt depistaţi sub influenţa alcoolului, a substanţelor psihoactive sau care nu posedă permis de conducere şi produc un accident de circulaţie în urma căruia victima a decedat, ei vor fi condamnaţi la închisoare fără a exista posibilitatea suspendării pedepsei. Ea se aplică deja. Conducătorii auto trebuie să respecte legislaţia, nu trebuie să ia în considerare că nu li se va întâmpla nimic.
Raportându-ne la perioada de 9 luni, pentru depistarea celor care au condus sub influenţa drogurilor şi alcoolului, au fost întreprinse mai multe acţiuni. Astfel, au fost depistaţi peste 13000 de conducători auto aflaţi sub influenţa alcoolului, dar la nivel contravenţional, adică evaluări de până în 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot pentru alcool, au fost depistaţi 3426 de conducători auto cărora li s-au întocmit dosare penale.
Din punct de vedere al consumului de substanţe psihoactive, au fost depistaţi 2749 de conducători auto aflaţi sub efectul acestor substanţe. Au mai fost depistaţi în aceeaşi perioadă 3607 conducători auto care nu posedau permis de conducere pentru nicio categorie", a declarat cms. Bogdan Oproiu.
"Cazul de la Constanţa nu este singular. Gândiţi-vă că a fost în iulie (...) promulgată Legea 'Anastasia', o lege care spune (...) că toate persoanele care ca urmare a conduitei pe care o au, conducere fără permis, conducere sub influenţa drogurilor sau conducere sub influenţa alcoolului, produc accidente care duc la uciderea unor persoane, nu beneficiază de suspendarea executării pedepsei. Această lege nu a fost dată întâmplător, ci pentru că România este pe primul loc în Europa la accidente de circulaţie", a precizat ministrul Justiţiei.
Potrivit Alinei Gorghiu, statistica realizată de Ministerul Justiţiei arată că jumătate dintre cazurile cu care Serviciul de Probaţiune se ocupă sunt legate de persoane care fie au condus fără permis, fie au condus sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, fie de alte lucruri legate de incidente de circulaţie.
"Deci, da, e o prioritate să gestionăm acest fenomen. Această lege trebuie promovată (...), pentru că cei care (...) au permis de conducere în România trebuie să ştie care sunt consecinţele faptelor lor prevăzute de această lege nouă", a evidenţiat Alina Gorghiu, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu