Un nou transport de deșeuri a fost oprit la frontiera cu România.
Poliţiştii de frontieră bihoreni împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Bihor nu au permis intrarea în ţară a unui mijloc de transport încărcat cu 16.320 de kilograme de deșeuri constând în îmbrăcăminte uzată, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente necesare importului, se arată într-un comunicat de presă.
În data de 31.08.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean român, în vârstă de 37 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri costând în îmbrăcăminte uzate de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu deșeuri de îmbrăcăminte uzate, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 16.320 de kilograme de deşeuri.
În acest caz, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.
În data de 25.08.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au identificat în Portul Constanţa Sud Agigea un container încărcat, conform documentelor, cu tractoare şi utilaje agricole, care urmau să fie importate din Japonia de către o societate comercială de pe teritoriul României.
În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în container se aflau încărcate piese și dispozitive agricole cu un grad avansat de uzură, afectate de rugină. De asemenea, printre acestea au fost identificate și deșeuri periculoase, atașate motoarelor uzate, societatea comercială beneficiară nefiind autorizată pentru valorificarea acestora.
În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii efectuării importului și returnarea la societatea exportatoare din Japonia, de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.
S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea măsurilor in desfășurarea activității de transport deșeuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News