Peste 180 de morți în urma taifunului Yagi. Fluviul din Hanoi, la cel mai mare nivel din ultimele 2 decenii

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Bilanțul taifunului Yagi este în creștere, fiind înregistrați peste 180 de morți în Vietnam și țările vecine.

Taifunul Yagi face în continuare ravagii, iar bilanțul nu este deloc încurajator, fiind înregistrați peste 180 de morți în Vietnam și în țările vecine, transmite AFP, scrie Agerpres.

În Hanoi, fluviul Roșu a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, iar oamenii înaintau cu greutate în apa care le ajungea până la piept.

Furtuna tropicală a lovit nordul Vietnamului sâmbătă și duminică, cu rafale de vânt care au depășit 150 km/h. De asemenea, potopul a provocat inundații distructive în Laos, Thailanda și Myanmar.

În Hanoi, creșterea Râului Roșu a condus la evacuarea a sute de persoane. Este la cel mai înalt nivel al râului înregistrat după 2004, după cum a declarat Mai Van Khiem, directorul centrului național de prognoză meteo.

FOTO: Agerpres

”Nu credeam că apa va crește atât de repede (...). Este cea mai gravă inundație pe care am văzut-o cu ochii mei”, a spus Nguyen Tran Van, care locuiește de 15 ani lângă malurile râului, în Hanoi.

În provincia montană Lao Cai, o alunecare de teren a măturat în întregime satul Lang Nu, lăsând în urmă cel puțin 30 de morți și 65 de dispăruți, potrivit media de stat vietnameze care a difuzat imagini impresionante cu efectele alunecării de teren. În acestea pot fi văzuți săteni care își îngrijesc morții, unii înveliți în cârpe, alții întinși în sicrie improvizate, în timp ce polițiștii continuau să caute victime în noroi.

Potrivit media de stat, cel mai recent bilanț indica 179 de morți și 145 de dispăruți în Vietnam, care a cunoscut cea mai puternică furtună din ultimii 30 de ani.

La mai puțin de trei kilometri de centrul Hanoi, oamenii înaintau în apa care le ajungea până la piept, în timp ce alții își construiau ambarcațiuni improvizate.

FOTO: Agerpres

Miercuri, 16 provincii și orașe se aflau în continuare sub amenințarea alunecărilor de teren și a viiturilor, deși mai multe mass-media de stat au relatat că apele a început să se retragă în unele regiuni muntoase, precizând că, potrivit estimărilor, urmau să se înceapă să se retragă noaptea următoare și în capitală.

Ambasada Statelor Unite de la Hanoi a promis un ajutor umanitar imediat în valoare de 1 milion de dolari.

Taifunul Yagi, impact regional

În nordul Thailandei, o operațiune era miercuri în curs de desfășurare pentru salvarea a 9.000 de familii rămase blocate în urma creșterii apelor, a declarat prim-ministrul Paetongtarn Shinawatra.

Două persoane și-au pierdut viața în urma unei alunecări de teren produsă în provincia Chiang Mai (nord), iar alte două în circumstanțe nespecificate, în provincia Chiang Rai (nord).

În Laosul vecin, mass-media de stat au raportat că cel puțin o persoană a murit în urma inundațiilor.

Inundațiile au afectat, de asemenea, case și magazine din Luang Prabang, un oraș înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, potrivit Lao Post.

În provincia vecină Luang Namtha, o operațiune de evacuare a implicat 300 de locuitori din 17 sate diferite. ”Cred că va mai dura două zile până se vor putea întoarce acasă”, a declarat pentru AFP Sivilai Pankaew, adjunct al districtului.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite (ONU) s-a declarat ”deosebit de îngrijorat” pentru populațiile din nordul Laos, unde radioul național a relatat că pagubele erau însemnate.

În Myanmar, ploile au provocat inundații majore în orașul estic Tachileik, la granița cu Thailanda, întrerupând comunicațiile telefonice, au relatat presa locală și martori oculari.

Capitala Naypyidaw a asistat la creșterea apelor până la un nivel periculos, a declarat junta într-un comunicat, fără a oferi detalii referitoare la victime sau pagube materiale.

Inundațiile din Taktone, lângă Naypyidaw, ”sunt foarte grave” și ”mai multe persoane au fost luate de ape”, a declarat pentru AFP un salvator, Kyaw Thu Ya. Înainte de a lovi Vietnamul, taifunul Yagi a traversat sudul Chinei și arhipelagul filipinez, lăsând în urma sa cel puțin 24 de morți și zeci de răniți.

Potrivit unui studiu publicat în iulie, pe fondul schimbărilor climatice, taifunurile din regiune se formează acum mai aproape de coastă, se intensifică mai rapid și rămân mai mult timp deasupra zonelor de uscat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel