Peste 2.000 de vizitatori la expoziţia lutierilor români de la Festivalul Internaţional "George Enescu"

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că expoziţia lutierilor români, organizată în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", la Sala Palatului din Bucureşti, a avut peste 2.000 de vizitatori în primele zile ale manifestării şi că deja numeroşi specialişti în domeniu au studiat în detaliu creaţiile celor peste 20 de lutieri din Reghin.

"Expoziţia din cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" este unul dintre cele două mari proiecte din luna septembrie ale Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România. Acum este vorba despre o participare mai amplă, anul trecut au fost câţiva maeştri care au participat la festivalul, acum, în premieră, participăm cu circa 20 de lutieri din Reghin. Nu doar că sunt expuse instrumentele la expoziţia de la Sala Palatului pe toată durata festivalului, dar se va şi cânta cu 10 dintre contrabaşi. Expunem toată gama de instrumente cu coardă - vioară, violă, contrabas, violoncel, avem şi un clavecin baroc şi câteva instrumente baroce - pe care încercăm să le punem chiar în faţa muzicienilor. Este un prilej important pentru noi, suntem chiar parteneri în Festivalul Internaţional 'George Enescu' şi încercăm să promovăm cât se poate de bine luteria din România şi instrumentele construite aici", a declarat Claudiu Mare.

Pe cei 10 contrabaşi din expoziţia lutierilor se va cânta în mai multe concerte programate la Sala Palatului şi la Ateneul Român.

Potrivit lui Claudiu Mare, membrii Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România fac atât instrumente de maestru, cât şi instrumente de şcoală, iar la Festivalul Internaţional 'George Enescu' sunt expuse cele mai bune instrumente construite pe piaţă românească.

"La Festivalul Internaţional 'George Enescu' participă majoritatea membrilor Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, mai ales că Reghinul a devenit unul dintre cei mai mari producători de instrumente muzicale din lemn din Europa şi din lume, însă promovarea nu a fost pe măsura aşteptărilor", a precizat Claudiu Mare.

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România a fost înfiinţată în anul 1990, fiind revitalizată după o perioadă de stagnare, în prezent numărul lutierilor înscrişi se ridică la circa 30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel