Parada de 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Evenimente la București și Alba Iulia / VIDEO - Update

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au participat, vineri, la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României. 

Update: Parada militară de Ziua Naţională a României a s-a încheiat 

VIDEO

Youtube video image

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 87 de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic 'Doina' al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare 'Ferdinand I', format din 100 de studenţi.

În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani. Fondul sonor al defilării este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti:

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul', Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate 'Argedava' şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă la parada militară din Bucureşti. În blocul de paradă defilează aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere survolează Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie. Cu ocazia Zilei Naţionale, au loc ceremonii militare în garnizoanele din întreaga ţară. În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Ora 11.05: Este intonat Imnul Național al României. De asemenea, sunt trase salve de tun.

Ora 11.01: Președintele Klaus Iohannis sosește în Piața Arcului de Triumf. Președintele a fost întâmpinat de Garda de onoare.

Ora 10.57: Premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, miniștri, parlamentari, reprezentanți ai mai multor instituții publice, membri ai conducerii Armatei.

Update - Alba: Slujbe de pomenire la mormintele 'oamenilor Unirii'

Ceremonii de pomenire au fost oficiate vineri, de Ziua Naţională, în cimitirul din Alba Iulia, la mormintele 'fotografului Unirii' - Samoilă Mârza, 'martirului Unirii' - Ioan Arion, primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, şi comandantului Gărzii Naţionale de la Alba Iulia, Florian Medrea.

La momentul intitulat 'Veşnică recunoştinţă oamenilor Unirii' au fost prezenţi primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, prefectul Nicolae Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, precum şi istorici de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, îmbrăcaţi în uniforma militară specifică Gărzii Naţionale de la Alba Iulia.

Au fost oficiate slujbe de pomenire la mormintele lui Samoilă Mârza, Ioan Arion, Camil Velican, Florian Medrea şi Dominic Medrea. Samoilă Mârza a rămas în posteritate ca 'fotograful Unirii'.

El a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu.

De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar.

'Martirul Unirii', Ioan Arion, a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal, Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunarea Naţională. Ales de consătenii săi să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Ioan Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de maghiari, care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş.

El a fost nimerit de două gloanţe, murind din cauza rănilor până când trenul a ajuns în Alba Iulia. A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Chiar Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Pe piatra funerară a acestuia este inscripţionat 'Ioan Arion, din comuna Agriş - Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare'.

Update - 'Marşul Unirii', cu peste 6.000 de membri şi simpatizaţi AUR

Peste 6.000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), au fost prezente la Marşul Unirii organizat vineri, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, derulat pe traseul gară - Cetate, locul unde se desfăşoară principalele manifestări organizate de Ziua Naţională a României.

Mulţi dintre participanţi au sosit la Alba Iulia cu 'Trenul Unirii', o iniţiativă AUR, plecat joi seara din Bucureşti, sau cu autocare, venite, după numărul de înmatriculare, din toate regiunile ţării.

Update - Mesajul viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naționale a României


'Dragi compatrioți,

Ne reunește, de 1 Decembrie, un mare eveniment, unul de cea mai înaltă semnificație și importanță în istoria neamului nostru: Ziua Marii Uniri din 1918.

Iar în timpurile pe care le trăim este absolut vital pentru fiecare dintre noi și pentru toți românii laolaltă să știm cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm.

Un trecut de mii de ani, cu o uriașă încărcătură sufletească ne leagă, o umanitate extraordinară, dăruirea în muncă și în credință. Ele au fondat națiunea română care, prin curaj, prin eroism, prin unitatea de sânge, de limbă și de spirit a reușit să supraviețuiască încercărilor dure ale istoriei.

Provinciile noastre – divizate de puteri cotropitoare, de imperii cu ambiții și puteri nețărmurite – au știut să-și mențină în adâncul inimii muzica absolut unică a cântecului de dor. S-au prăbușit imperii: otoman, rusesc, austro-ungar și noi ne-am putut în sfârșit împlini destinul de țară ce-și înfăptuia Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sărbătoare sacră a neamului românesc.

Nu voi insista asupra cărturarilor, a bisericii, a oamenilor politici cărora le datorăm deșteptarea și activarea tuturor românilor cărora trebuie să le rămânem pe veci recunoscători. Dar insist asupra faptului că azi monumentul pe care ar trebui să-l reprezinte în conștiința noilor generații strămoșii noștri – cărora le datorăm ceea ce suntem – devine progresiv inexistent.

Iar apelul meu din aceste clipe, către cei prezenți, către românii din întreaga țară și din diaspora, este un apel solemn pentru a face – și nu a lăsa în grija altora – tot ce e cu putință pentru ca fundamentele nobile pe care e clădită această națiune să pătrundă în inimile și în conștiința copiilor și adolescenților de azi, cu eleganță și discreție – temelie a culturii noastre, garanție a supraviețuirii noastre, încărcătură și fundament moral indispensabile pentru viitorul lor și al țării.

Trăiască România! La mulți ani!'

Update - Ceremonie militară la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I

O ceremonie militară şi religioasă s-a desfăşurat, vineri, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I cu ocazia Zilei Naţionale a României.

VIDEO

Cu această ocazie au fost depuse coroane şi jerbe de flori în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă. Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Update - Klaus Iohannis, decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale

Update - Sondaj. Românii se declară mai „mândri” cu cetățenia lor, decât acum 10 ani. Aproape două treimi cred că asta înseamnă să fii creştin ortodox

Update - Ziua Națională: Lista muzeelor care pot fi vizitate gratuit de 1 Decembrie

Update - Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Națională a României: Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri.

Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român. Citește continuarea aici!

Update - Ciucă: Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale. 'Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări, oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim. Pentru copiii noştri, pentru frumuseţea şi bogăţia pământului românesc, pentru tradiţiile şi fibra noastră culturală. Pentru viitor şi pentru că România e 'acasă'. La mulţi ani, români!', a scris Ciucă pe Facebook.

El a postat şi o fotografie în care apare alături de mai multe persoane, în faţa Palatului Parlamentului, ţinând un drapel imens.

La parada militară, care va avea loc începând cu ora 11,00, dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice. În blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere vor survola Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie. După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14,00. Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14,00, la Monumentul 'Marii Uniri' vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel