Peste 20 de localităţi au semnat contracte pentru centre de colectare a deşeurilor

Barna Foto: Crișan Andreescu
Barna Foto: Crișan Andreescu

Primarii a peste 20 de localităţi au semnat joi, la Palatul Victoria, primele contracte de finanţare pentru realizarea unor centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar. Este vorba despre proiecte finanţate prin PNRR - Componenta 3, Managementul deşeurilor. 

 

Publicitate

La ceremonia de semnare au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Mediului, Tanczos Barna. Cea mai mare parte a localităţilor au proiecte în valoare de 3,830 milioane lei, însă există şi investiţii mai semnificative, de exemplu la Arad, în valoare de 14,8 milioane lei.

Prim-ministrul a explicat că prin aceste proiecte va fi pusă la dispoziţia cetăţenilor o soluţie gratuită de colectare a deşeurilor din gospodării care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate: mobilier vechi, cauciucuri, deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice, baterii uzate, deşeuri rezultate din demolări şi/sau construcţii.

'Astăzi au fost semnate primele contracte de finanţare pentru protecţia mediului. Discutăm de 565 de centre de colectare, care au alocată suma de 590 de milioane de euro. Sunt acei domni primari care au înţeles cât de important este acest demers şi cât de mult bine face acest demers comunităţilor pe care dumnealor le conduc. Această infrastructură de colectare voluntară este, practic, una complementară la celelalte măsuri şi proiecte derulate prin Ministerul Mediului. Discutăm de o valoare de 1,2 miliarde de euro pentru colectarea de deşeuri şi, de asemenea, un plan foarte ambiţios pentru noi, prin care ne propunem ca până în anul 2030 să nu mai ducem la centrele de colectare mai mult de 10% din deşeurile urbane', a afirmat premierul Ciucă.

El şi-a exprimat convingerea că prin intermediul autorităţilor, dar şi prin acţiunea voluntară a cetăţenilor poate fi îndeplinit acest obiectiv. Prim-ministrul a subliniat importanţa tranziţiei 'de la o societate a consumului la o societate a reciclării' şi la o industrie bazată pe principiile economiei circulare.

'Cred că este important ca în viitor să continuăm şi să ducem la bun sfârşit acest proiect, iar pe măsură ce proiectul se apropie de final să putem să identificăm soluţia, astfel încât să acoperim cât mai mult din teritoriul ţării şi să avem această soluţie extinsă la nivelul tuturor autorităţilor publice.

Practic, acest demers este unul complementar la proiectele deja asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care urmărim să asigurăm un management eficient al deşeurilor.

Discutăm de insulele ecologice digitalizate, de centrele integrate pentru marile oraşe şi instalaţiile de reciclare, precum şi implementarea sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje', a spus Ciucă.

Au fost semnate contracte de finanţare pentru următoarele localităţi: Toboliu (Bihor), Ocna Mureş (Alba), Râmnicu Vâlcea, Feteşti, Biharia (Bihor), Chişineu-Criş, Pomezeu (Bihor), Sighişoara, Bălăuşeri (Mureş), Botoşani, Reghin, Arad, Uricani (Hunedoara), Sângeorigiu de Mureş, Zlatna, Lupşa (Alba), Porumbacu de Jos (Sibiu), Oneşti, Braşov, Odorheiu Secuiesc, Petrila, Târgovişte, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel