Peste 210.000 de kilograme şi 6.000 de litri de substanțe periculoase și deșeuri de substanțe periculoase, provenind din produse de protecție a plantelor au fost indisponibilizate de polițiști, în urma unei acțiuni desfășurate la nivel național.
Activitatea a urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind produsele de protecție a plantelor, precum şi prevenirea riscurilor majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.
În perioada 6 aprilie – 29 mai 2020, Direcția Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel național pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.
Acţiunile au avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.
Pe parcursul acțiunilor desfășurate, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale şi expertiză în acest domeniu, respectiv unități fitosanitare, Garda de Mediu și alte instituții.
De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 210.827 de kilograme şi 6.097 de litri de substanțe periculoase și deșeuri de substanțe periculoase, provenind din produse de protecție a plantelor.
Tot în cadrul acţiunii, pentru nereguli constatate, polițiștii au aplicat 106 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 208.500 de lei.
Totodată, în cooperare cu Direcția Generală a Vămilor, s-a reușit stoparea intrării în România a peste 350 de litri și peste 450 de kilograme de produse de protecție a plantelor, pentru că nu erau îndeplinite condițiile legale.
În perioada de referință, polițiștii din cadrul I.P.J. Mehedinți - Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au indisponibilizat 28.200 de kilograme de deșeuri periculoase, provenind din nitrat de amoniu, cu termenul de valabilitate expirat, pentru care persoana fizică deținătoare nu ar fi luat măsuri de eliminare conform prevederilor legale.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 98 alineatul 5, litera b) din O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.
………
La data de 23 aprilie 2020, polițiștii din cadrul I.P.J. Sălaj - Biroul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au indisponibilizat 320 de litri Etanol, 173 de litri Peroxid de Hidrogen, în concentrație de 50%, 150 de litri de biocid dezinfectant, precum și aparate de dozaj și ambalat, de la o persoană care le-ar fi deținut și comercializat neautorizat.
În cauză se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de substanțe toxice și nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul penal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu