Peste 3.500 de persoane, evacuate din calea flăcărilor. Megaincendiu în California

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Pompierii din California se luptă cu primul "megaincendiu" al anului din acest stat, un incendiu de origine umană care a provocat evacuarea a peste 3.500 de persoane şi se răspândeşte foarte rapid, relatează vineri AFP.

"Incendiul din Parc" a izbucnit miercuri după-amiază în nordul "Statului de Aur", în ultima zi a unui nou val de căldură care a afectat regiunea. În aproximativ 24 de ore, incendiul a devastat deja peste 500 de km2 de vegetaţie şi a ajuns la stadiul de "megaincendiu".

"Peste 3.500 de persoane" au fost evacuate, potrivit unui comunicat al guvernatorului Californiei Gavin Newsom. Flăcările ameninţă în mod deosebit micul oraş Chico, la aproximativ trei ore de mers cu maşina, nord de San Francisco.

Suspectul a fost identificat

Incendiul este de origine criminală: un suspect a fost arestat joi dimineaţa şi plasat în arest preventiv, potrivit procurorului local.

Youtube video image

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, care are cazier judiciar, "a fost văzut împingând o maşină în flăcări într-o râpă", a explicat parchetul într-un comunicat. "Maşina s-a rostogolit pe un terasament de aproximativ 60 de metri şi a ars complet, răspândind flăcările care au provocat incendiul", notează sursa citată.

Peste 1.150 de pompieri sunt mobilizaţi pentru stingerea acestui incendiu, care în prezent este limitat în proporţie de 3%, potrivit agenţiei CalFire.

Acest uriaş incendiu de pădure reînvie amintiri triste în California: Chico este situat la doar aproximativ 20 de kilometri de Paradise, oraş care a fost distrus de un incendiu violent în 2018 şi în care şi-au pierdut viaţa 85 de persoane, informează Agerpres.

***

Incendiile de vegetație pot provoca daune semnificative mediului, proprietăților și vieților umane. Este esențial să fim pregătiți și să știm cum să acționăm în cazul unui astfel de incident pentru a minimiza riscurile și a proteja ceea ce este important. Iată câteva sfaturi și măsuri de precauție pentru a face față unui incendiu de vegetație.

1. Prevenirea incendiilor de vegetație

Prevenirea este cea mai bună strategie. Evitați să aprindeți focuri în aer liber în perioadele de secetă sau când vântul este puternic. Dacă trebuie să faceți un foc, asigurați-vă că este într-o zonă sigură, departe de vegetație uscată și că aveți la îndemână apă sau un extinctor pentru a-l stinge rapid. Nu aruncați țigări aprinse sau chibrituri pe sol și evitați utilizarea echipamentelor care pot produce scântei, cum ar fi unelte electrice, în zonele uscate.

2. Monitorizarea condițiilor meteo și a avertismentelor

Fiți atenți la avertismentele meteorologice și la informațiile oferite de autorități privind riscul de incendii de vegetație. În perioadele de risc crescut, reduceți activitățile care ar putea provoca incendii și fiți pregătiți să acționați rapid.

3. Pregătirea locuinței și a proprietății

Pentru a proteja locuința și proprietatea de incendiile de vegetație, creați o zonă de protecție în jurul casei. Îndepărtați vegetația uscată, crengile căzute și frunzele uscate. Tăiați arborii și arbuștii astfel încât să nu atingă casa și să nu formeze un pod de foc. Folosiți materiale ignifuge pentru acoperiș și fațadă și instalați sisteme de irigare pentru a menține vegetația umedă în jurul casei.

4. Elaborarea unui plan de evacuare

Este crucial să aveți un plan de evacuare bine pus la punct. Asigurați-vă că toți membrii familiei știu ce să facă în caz de incendiu și stabiliți un loc de întâlnire sigur. Pregătiți un kit de urgență care să includă documente importante, medicamente, apă, hrană neperisabilă, haine de schimb și echipamente de prim-ajutor. În cazul unui incendiu, evacuați imediat zona dacă autoritățile vă cer acest lucru sau dacă simțiți că siguranța dumneavoastră este în pericol.

5. Cum să reacționați în timpul unui incendiu de vegetație

Dacă vă aflați în apropierea unui incendiu de vegetație, păstrați-vă calmul și urmați instrucțiunile autorităților. Ascultați știrile pentru actualizări și indicații. Dacă focul se apropie de locuința dumneavoastră și nu aveți timp să evacuați, închideți toate ferestrele și ușile pentru a preveni pătrunderea fumului. Udați vegetația din jurul casei și acoperiți ferestrele cu perdele ignifuge sau cu materiale umede.

6. După trecerea incendiului

După ce pericolul a trecut și este sigur să reveniți acasă, verificați locuința pentru eventualele daune structurale. Nu reîncepeți activitățile normale până când autoritățile nu declară zona sigură. Asigurați-vă că toate sursele de apă și electricitate funcționează corect și nu reprezintă un pericol. Sesizați orice daune sau pericole rămase autorităților competente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel