Peste 300.000 de persoane, afectate de inundații în sud-estul Bangladeshului - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Inundațiile au lovit sud-estul Bangladeshului și nord-estul Indiei.

Salvatori se străduiesc să evacueze comunități inundate după ce ploi abundente au inundat părți din Bangladesh și nord-estul Indiei, determinând râurile de pe ambele părți ale frontierei să atingă niveluri extreme.

Mai mult de 300.000 de persoane din sud-estul Bangladeshului au fost afectate de inundații, care au scufundat sute de case, lăsând locuitorii blocați pe acoperișuri, a declarat joi un oficial local pentru CNN.

În India cel puțin 13 persoane au fost ucise de alunecări de teren și înec, în timp ce zeci de mii și-au căutat adăpost în tabere de ajutor, potrivit autorităților de gestionare a dezastrelor.

În ultimele luni inundațiile puternice și alunecările de teren au provocat moartea a sute de persoane, strămutarea a milioane de persoane și distrugerea infrastructurii în Asia de Sud. În timp ce inundațiile sunt frecvente în regiune în timpul sezonului musonic, oamenii de știință spun că criza climatică provocată de om a exacerbat fenomenele meteorologice extreme și le-a făcut mai mortale.

Părți din Tripura, statul indian de frontieră din nord-estul Indiei, și districte din estul Bangladeshului au înregistrat precipitații abundente de până la aproape 200 de milimetri în ultimele zile.

Începând de joi, Centrul de Prognoză și Avertizare a Inundațiilor din Bangladesh a declarat că 11 râuri din regiune au înregistrat niveluri ale apei peste „nivelul de pericol”.

Armata a intervenit

În districtul Feni din Chattogram, un oraș din sud-estul Bangladeshului, grav afectat de inundații, se depun eforturi pentru salvarea oamenilor din casele inundate și pentru adăpostirea celor strămutați.

Personalul armatei și al marinei evacuează oamenii cu barca, cu ajutorul voluntarilor, a declarat Musammat Shahina Akter, un înalt funcționar din Feni.

Clădirile guvernamentale și liceele au fost transformate în adăposturi, iar peste 25.000 de persoane sunt adăpostite în tabere de ajutorare, a declarat Akter.

Kazi Piash, un locuitor din Feni în vârstă de 24 de ani, a declarat că s-a adăpostit pe acoperișul casei sale după ce inundațiile i-au ajuns până la gât.

Foto: Agerpres

„Am construit un cort improvizat pe acoperiș cu prelată, dar suntem aproximativ 40 pe acoperișurile a două case cu un etaj”, a declarat Piash, adăugând că din grup face parte și cumnata sa însărcinată.

„Suntem pe acoperiș de ore întregi, corpul meu tremură, telefoanele noastre, de asemenea, nu vor avea baterie pentru mult timp, așa că trebuie să primim ajutor rapid”, a spus el.

Videoclipurile au arătat locuitori vâslind în canoe și înotând cu lucrurile lor prin râuri înnămolite, în timp ce apa se scurgea pe acoperișurile caselor.

”Modi este total responsabil pentru asta”

Locuitorii din apropierea râului Gomati din orașul Cumilla se tem că apele le vor scufunda comunitatea în câteva ore.

Unii au declarat pentru CNN că orezăriile din jurul râului au fost scufundate și că apa a crescut cu 10 metri mai mult decât în mod normal - ceea ce înseamnă că acum este la doar câțiva metri de a trece peste digul care le protejează casele.

Nazma Akther, în vârstă de 35 de ani, se teme că locuința sa de lângă dig va fi inundată peste noapte. Se gândește să se evacueze împreună cu cele două fiice și fiul ei, dar nu are unde să meargă. Studenții locali de la Madrassa și fermierii încearcă cu disperare să fortifice digul cu bețe de bambus, frunze și nisip livrate de tractoare și camioane mici.

Foto: Agerpres

Mai mulți locuitori au declarat pentru CNN că dau vina pe India pentru inundații. O mare parte din Bangladesh cuprinde delte ale râurilor Himalaya, Gange și Brahmaputra, care curg din India prin Bangladesh spre mare.

„Modi este total responsabil pentru asta. Întotdeauna încearcă să ne facă rău”, a declarat Mozammel, un student în vârstă de 21 de ani care a refuzat să își dea numele de familie.

Shariful Islam, un rezident în vârstă de 47 de ani care locuiește în zonă de 25 de ani, a declarat: „Această inundație a venit din India, deoarece India a deschis barajul. Dacă această apă va trece, va inunda întreaga zonă și orașul Cumilla”.

Acuzații de deschiderea forțată a unui baraj

Ministerul indian al Afacerilor Externe a respins acuzațiile potrivit cărora inundațiile s-au datorat deschiderii forțate a unui baraj pe râul Gomati, care curge prin Tripura și intră în Bangladesh prin districtul Comilla. Acesta a declarat că inundațiile au fost cauzate de „cele mai abundente ploi din acest an din ultimele câteva zile”.

„Am văzut îngrijorări exprimate în Bangladesh conform cărora situația actuală a inundațiilor din districtele de la granița estică a Bangladeshului a fost cauzată de deschiderea barajului Dumbur în amonte de râul Gumti în Tripura. Acest lucru nu este corect din punct de vedere faptic”, se arată într-o declarație.

Cu toate acestea, declarația a recunoscut că „a existat o pană de curent” în statul Tripura, care, potrivit acesteia, a dus la „probleme de comunicare”, fără a oferi detalii suplimentare.

Foto: Agerpres

Potrivit ministrului Energiei din Tripura, Ratan Lal Nath, barajul a fost proiectat astfel încât excesul de apă să iasă automat după ce nivelul apei atinge un anumit punct.

„Nicio poartă nu a fost deschisă pentru proiectul hidroelectric Gomati”, a postat Nath miercuri pe X, adăugând că capacitatea de stocare a rezervorului este de până la 94 de metri.

Mai multă vreme ploioasă este așteptată în Tripura și în estul Bangladeshului, cu prognoze de 50 mm până la 150 mm de ploaie în următoarele trei zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel