”Înrolați prin forță sau înșelăciune, sunt apoi arestați și tratați ca infractori, în timp ce reabilitarea lor ar trebui să fie o prioritate”, Asta afirmă europarlamentarul socialist Maria Arena.
Principalele victime ale oricărui conflict sunt copiii, care dacă nu ajung să fie uciși sunt cu siguranță traumatizați de pierderea unuia sau a ambilor părinți, de violența suferită sau la lipsurile pe care aceștia trebuie să le înfrunte din cauza faptului că trebuie părăsească casele fără să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor.
Și în unele părți ale lumii acești copii sunt chiar forțați să lupte singuri în război, să împuște și să omoare, iar acești copii ”sunt victime de două ori”, iar protecția lor și apoi reabilitarea ”ar trebui să fie o prioritate” pentru toate țările.
Acest lucru a fost subliniat de Maria Arena, europarlamentar socialist belgian, care va discuta problema într-un panel al Conferinței globale privind starea drepturilor omului de la Veneția, organizat de Parlamentul European și Global Campus of Human Rights.
”Potrivit Salvați Copiii, 330 de milioane de copii din întreaga lume riscă să fie recrutați de grupuri armate, 200 de milioane trăiesc în cele mai periculoase zone de război și în jur de 35 de milioane sunt strămutați de conflict, peste 35.000 de copii sunt privați de libertate în cel puțin 16 țări afectate de conflicte armate. Acest număr include copiii străini legați de Statul Islamic deținuți în lagăre din Irak și Siria, aproximativ 29.000 în 2019, dar dacă luăm în considerare cazurile al populațiilor strămutate de conflicte, numărul copiilor privați de libertate este mult subestimat”, este de părere Maria Arena, europarlamentar socialist belgian.
”Din păcate, acești copii sunt adesea victimizați de două ori. Grupurile armate îi recrutează, prin forță sau înșelăciune, și îi expun violenței extreme și cum acest lucru nu ar fi de ajuns, autoritățile care îi consideră asociați cu aceste grupuri violente îi arestează și îi privează de libertate, adesea în condiții inumane, dar trebuie să înțelegem că, fără asistență adecvată, acești copii nu se vor putea reintegra în comunitățile lor și să-și găsească locul în societate”, a declarat Maria Arena potrivit Europa Today.
”Standardele internaționale de justiție recunosc că acei copii implicați în conflicte armate sunt în primul rând victimele unor încălcări grave ale drepturilor omului și nu autorii unor astfel de încălcări. Aceasta înseamnă că reabilitarea și reintegrarea foștilor copii soldați ar trebui să fie o prioritate și că statele ar trebui să ia toate măsurile necesare, măsuri de promovare a recuperării fizice și psihologice a copiilor victime și să facă acest lucru într-un mediu care să promoveze sănătatea, respectul și demnitatea copilului”, a concluzionat europarlamentarul Maria Arena.
Citește și:
În România, unul din doi copii este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă - sunt cifre extrem de crude transmise de „Salvaţi Copiii”.
Potrivit „Salvaţi Copiii”, 731 de fete sub 15 ani devin mame anual (date aferente anului 2020), cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei.
Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid.
În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci