Peste 3500 de cazuri de malarie pe două insule din Zanzibar, în perioada 1 - 15 ianuarie 2024. Se credea eradicată dar ”țânțarii anofeli și-au schimbat comportamentul”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Malaria este din nou o problemă în Zanzibar.

Malaria s-a întors în Zanzibar, în contextul în care insulele se confruntă cu efectele schimbărilor climatice care au dus la reapariția zonelor de reproducere și la o schimbare în comportamentul țânțarilor anofeli.

Malaria este transmisă prin înțepătura unui țânțar anofel infectat, cu toate acestea, în urma unui recent efort de eradicare a insectelor cu succes, cazurile de malaria în Zanzibar au scăzut la niveluri aproape neglijabile (0,5%).

Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice, care au determinat o creștere a precipitațiilor, țânțarii au găsit locuri propice pentru reproducere în mai multe locații din insule, rezultând într-o creștere a cazurilor de malarie.

Mii de cazuri de malarie

Ofițerul responsabil cu implicarea comunității în cadrul programului de eradicare a malariei din Ministerul Sănătății din Zanzibar, Mwinyi Khamis, a declarat ieri pentru The Citizen că în ultimele două săptămâni (1-15 ianuarie 2024) s-au raportat peste 3500 de cazuri de malarie în insulele Unguja și Pemba din Zanzibar. 

”Țânțarii anofeli și-au schimbat comportamentul deoarece majoritatea oamenilor folosesc plase de protecție împotriva țânțarilor în casele lor, acum îi înțeapă pe oameni în afara caselor când aceștia sunt acolo”, a spus el.

A menționat că din cele 3.500 de cazuri de malarie, 80% implică persoane cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani, majoritatea fiind bărbați. ”Aceasta este grupa de vârstă care își petrece cea mai mare parte a timpului în afara caselor lor, lucrând pentru familiile lor pentru a-și câștiga existența”, a adăugat Mwinyi Khamis. Potrivit lui, majoritatea persoanelor din această grupă de vârstă sunt de obicei în afara și sunt puternic implicate în afacerea de taxi cu motociclete, expunându-se țânțarilor în timp ce așteaptă să transporte oameni.

Mediul neprielnic influențează

Khamis a menționat că un mediu neprielnic a contribuit, de asemenea, la cazurile de malarie, deoarece oamenii aruncă deșeuri solide și scutece pentru bebeluși oriunde, ceea ce atrage locuri de reproducere pentru țânțari.

”Cazurile importate (n.r. interacțiunea oamenilor) sunt unul dintre ceilalți factori care au dus la cazurile de malarie, de exemplu, oamenii din Zanzibar călătoresc în diferite zone unde există cazuri de malarie, prin urmare, se întorc cu paraziți de malarie”, a spus el.

A subliniat că situația este gravă deoarece cea mai mare rată de prevalență a malariei în Zanzibar este de 0,4% până la 0,5%, adăugând că procentul nu a fost niciodată depășit.

În prezent, Zanzibar are o rată de prevalență sub un procent, cea mai mică din Tanzania, Africa de Est și Centrală.

Pentru a controla situația, Khamis a spus că guvernul va continua să pună în aplicare multiple intervenții, ca întotdeauna. A îndemnat oamenii să se asigure că fac teste de malarie ori de câte ori suspectează sau simt simptomele malariei.

”Cei care sunt testați pozitiv pentru malarie trebuie să se asigure că iau medicamentul prescris sau recomandat și să termine doza”, a spus Khamis.

O veste bună

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rata de prevalență a malariei în Zanzibar este în prezent sub un procent, cea mai mică din Tanzania și din Africa de Est și Centrală.

Rezultatul este cea mai bună veste din evaluarea efectuată în septembrie 2022 de către diferite părți interesate, inclusiv guvernul și partenerii de dezvoltare, pentru a documenta implementarea Planului strategic pentru malarie din Zanzibar (MSP).

Evaluarea a examinat performanța Programului de eliminare a malariei din Zanzibar (ZAMEP) și a recomandat îmbunătățiri pentru planul următor.

Pe parcursul a cinci ani, planul strategic de eliminare a malariei al Zanzibarului a implementat șapte obiective strategice. OMS a sprijinit Zanzibarul în implementarea acestor obiective și a participat la evaluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel