Peste 4000 de personalități publice sunt victime ale conținutului non-consensual pentru adulți, creat cu deepfake

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Un studiu realizat de Channel 4 News a dezvăluit că peste 250 de personalități britanice se numără printre miile de vedete care au devenit victime ale pornografiei deepfake. 

Analiza a acoperit cele mai vizitate cinci website-uri cu deepfake-uri și a identificat aproape 4.000 de persoane celebre listate, dintre care 255 erau din Marea Britanie. Actrițe, vedete TV, muziciene și YouTuberi, toate femei care nu și-au dat acordul, au avut fețele prelucrate și suprapuse pe material explicit folosind inteligență artificială.

Investigația a scos la iveală faptul că cele cinci website-uri analizate au înregistrat 100 de milioane de vizualizări în doar trei luni. Prezentatoarea Channel 4 News, Cathy Newman, care s-a regăsit printre victime, a declarat: „Se simte ca o violare a intimității. E cu adevărat sinistru gândul că cineva a pus laolaltă acest material, nu pot să-i văd, iar ei pot vedea această versiune imaginară a mea, această versiune falsă a mea.”,

Legislația recent intrată în vigoare, Legea Siguranței Online, interzice din 31 ianuarie distribuirea unor astfel de imagini fără consimțământ în Marea Britanie. Crearea conținutului deepfake în sine nu este încă ilegală, însă legea a fost adoptată ca răspuns la proliferarea acestui tip de material explicit realizată cu ajutorul inteligenței artificiale și al aplicațiilor.

Problema deepfake-urilor explicite este în creștere. În 2016, cercetătorii au identificat doar un videoclip cu deepfake pentru adulți online. În primele trei trimestre din 2023, numărul a explodat la peste 143.000 de videoclipuri noi încărcate pe cele 40 de website-uri cu deepfake explicit cele mai utilizate – mai mult decât în toți anii anteriori la un loc.

Sophie Parrish, 31 de ani, din Merseyside, a descoperit că imagini fabricate nud cu ea fuseseră postate online înainte de introducerea legislației. Ea a declarat pentru Channel 4 News: „Este foarte violent, foarte degradant. E ca și cum femeile nu înseamnă nimic, suntem doar niște obiecte. Bărbații pot face ce vor. Înainte de asta aveam încredere în toată lumea.”

Reprezentanții companiilor din domeniul tehnologiei au oferit, de asemenea, declarații. Un purtător de cuvânt al Google a spus: „Înțelegem cât de deranjant poate fi acest conținut și suntem dedicați să ne consolidăm protecțiile existente pentru a ajuta persoanele afectate. Utilizatorii pot solicita eliminarea din căutări a paginilor care conțin acest tip de conținut ce le include imaginea.”

Ryan Daniels de la Meta, care deține Facebook și Instagram, a adăugat: „Meta interzice strict nuditatea infantilă, conținutul care sexualizează copiii și serviciile care oferă imagini nud nud generate de inteligență artificială fără consimțământ. Aplicația care creează deepfake-uri rămâne disponibilă pe scară largă în diverse magazine de aplicații, însă noi am eliminat reclamele pentru astfel de aplicații și conturile din spatele lor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel