Mii de persoane au fost strămutate după inundațiile din Libia, care au lăsat în urmă cel puțin 3.350 de morți.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), peste 43.000 de persoane au fost strămutate în urma inundaţiilor mortale care au devastat estul Libiei, în special oraşul Derna, unde comunicaţiile au fost restabilite joi, după o întrerupere de 24 de ore, transmite AFP, scrie Agerpres.
Căutările pentru găsirea miilor de persoane date dispărute, presupuse decedate, continuă, iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a publicat joi statistici revizuite referitoare la persoanele strămutate în urma inundaţiilor din noaptea de 10 spre 11 septembrie.
Tragedia a provocat strămutarea a 43.059 de persoane, iar ”lipsa aprovizionării cu apă ar fi împins numeroşi oameni” din Derna iniţial strămutaţi să părăsească oraşul şi să se îndrepte către alte localităţi din estul şi vestul Libiei, potrivit OIM.
Nevoile urgente ale persoanelor strămutate sunt ”hrana, apa potabilă, sănătatea mintală şi sprijinul psiho-social”, a precizat OIM.
Conform celui mai recent bilanţ oficial provizoriu comunicat marţi seara de ministrul Sănătăţii din estul ţării, Othman Abdeljalil, inundaţiile s-au soldat cu 3.351 de morţi. Însă, organizaţiile umanitare şi autorităţile libiene se tem de un bilanţ mult mai sumbru din cauza numărului mare de persoane date dispărute, de ordinul miilor.
Reţeaua de telefonie şi internet a fost întreruptă marţi seară, iar jurnaliştilor li s-a cerut să părăsească Derna a doua zi după o manifestaţie a locuitorilor oraşului, conform cărora autorităţile din estul ţării ar fi responsabile de catastrofă.
Autorităţile au menţionat o ”întrerupere a fibrelor optice”, dar, potrivit analiştilor şi utilizatorilor de internet, a fost vorba despre o tăiere deliberată, menită să creeze un ”black-out” după o acoperire pe scară largă în mass-media a demonstraţiei din ziua precedentă.
”Restabilire a serviciilor de comunicaţii şi de internet în tot oraşul Derna”, a anunţat Comitetul superior libian pentru situaţii de urgenţă şi răspuns rapid (HCERR) format de guvernul din estul ţării pentru a conduce operaţiunile de intervenţie.
Inundaţiile au fost cauzate de ruperea a două baraje situate mai sus de Derna, după trecerea devastatoare a furtunii Daniel.
ONU a anunţat la începutul acestei săptămâni că agenţiile sale, în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lucrează pentru ”prevenirea răspândirii bolilor şi evitarea unei a doua crize devastatoare în regiune”, avertizând asupra unui risc asociat cu ”apa contaminată şi lipsa de igienă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News