România a avut în primele trei luni din acest an peste 47.000 de locuri de muncă vacante.
Potrivit datelor prezentate de INS, 5.200 de astfel de posturi neocupate au fost în administraţia publică, 4.700 în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.200 în învăţământ.
Statistica arată că în pofida unei rate scăzute a şomajului, în multe sectoare de activitate lipsesc speciialiştii.
"Avem foarte mulţi români care au plecat afară şi lucrează acolo. Avem acum o creştere a numărului de cetăţeni străini, mă refer din afara Uniunii Europene, care vin să lucreze în România. Sunt cetăţeni ai lumii pentru care un salariu din România chiar este un salariu bun. Apoi, avem o zonă de şomaj care este mai mică decât media europeană, un 5,4% şi mai mult decât atât, avem şi locuri de muncă vacante, asta însemnând companii sau statul care îşi doresc să angajeze.
Aşa, ca reper, locurile de muncă vacante reprezintă cam 10% din numărul de şomeri, ceea ce ne-ar spune, în principiu, că ar trebui să se ocupe destul de repede aceste locuri de muncă. Ei, lucrurile nu stau chiar aşa. Locurile de muncă vacante sunt neocupate. De ce? Pentru că piaţa forţei de muncă, până la urmă, nu este pură matematică, ci se întâmplă de multe ori ca, eu ştiu, companiile care caută un anumit job cu o anumită calificare să nu poată găsi sau se întâmplă ca tinerii, iată, sunt foarte dinamici acum. Dacă nu le place ceva la locul de muncă, ei nu ezită să plece să-şi caute altceva sau în condiţii mai bune ş.a.m.d. Deci există o dinamică şi nu o matematică", spune analistul economic Constantin Rudniţchi despre evoluţiile de pe piaţa muncii, potrivit Rador.
Citește și:
Ce trebuie să faci pentru a lua șomaj în 2023. Actele necesare pentru depunerea dosarului
Românii care au rămas fără un loc de muncă sau nu își pot găsi un serviciu pot primi ajutor de șomaj. Trebuie totuşi să îndeplinească o serie de condiții și să depună mai multe acte la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Din luna martie a acestui an, valoarea ajutorului de șomaj a crescut la 598 de lei, în baza Indicatorului Social de Referință. ISR este unitatea exprimată în lei în baza căreia se raportează indemnizațiile de șomaj din bugetul asigurărilor acordate pentru protecția persoanelor apte de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă.
Persoana care solicită ajutorul trebuie să fi lucrat cel puțin un an. La această sumă se adaugă o cotă din media venitului brut anual, aceasta fiind diferită în funcție de stagiul de cotizare.
Pentru un stagiu de cotizare de un an, se calculează cu 1% din cotă, la cel puțin 3 ani cu 3% din cotă, la 10 ani cu 7% și la cel puțin 20 de ani cu 10% din cotă. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu