Peste 500 de lideri ai studenţilor din 19 centre universitare membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANSOR) din întreaga ţară se vor întâlni la Timişoara, în perioada 5-14 august, la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), cel mai mare eveniment studenţesc naţional anual marca ANOSR.
Festivitatea de deschidere va avea loc marţi, de la ora 10,00, în sala Auditorium din Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara.
În cadrul celei de-a XIV-a ediţii a evenimentului va fi dezbătută situaţia învăţământului superior actual din România, cu posibilitatea de a stabili priorităţile federaţiei pentru noul an universitar şi de a alege noul Birou de conducere.
"Încheiem un mandat ce a avut nenumărate provocări. Urmează un an universitar presărat de evenimente importante, cum ar fi alegerea rectorilor universităţilor din ţară sau noua clasificare a universităţilor din România şi crearea unui sistem de ierarhizare a programelor de studii. Prin intermediul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România creăm un cadru propice pentru a dezbate noi politici educaţionale pentru anul ce urmează şi pentru stabilirea de poziţii privind îmbunătăţirea vieţii studenţeşti. Totodată, evenimentul reprezintă o oportunitate în ceea ce priveşte schimbul de bune practici între organizaţiile studenţeşti participante, cu scopul de a îmbunătăţi viaţa studenţilor pe care îi reprezintă în universităţile din care fac parte", arată preşedintele ANSOR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă, într-un comunicat remis, luni, Agerpres.
Participanţii vor beneficia de sesiuni de formare în domeniul reprezentării studenţeşti şi pe teme educaţionale precum procesul Bologna. Vor fi abordate mai multe subiecte şi se va analiza, alături de colegii din Organizaţia Europeană a Studenţilor, în ce măsură există în România un învăţământ centrat pe student, drepturile studenţilor, inserţia acestora pe piaţa muncii, asigurarea calităţii în învăţământul superior românesc, digitalizarea învăţământului superior, etică şi deontologie universitară, cum poate fi combătută corupţia şi impostura academică, operaţionalizarea serviciilor suport pentru studenţi (căminele studenţeşti şi cantinele universitare), rolul mobilităţilor internaţionale în modernizarea şi internaţionalizarea educaţiei, joburile viitorului sau implicarea suplimentară a studenţilor în cercetare.
Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat. Pe parcursul evenimentului, studenţii îşi vor putea dezvolta cunoştinţele şi în alte domenii de interes: resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relaţii publice, imagine, IT, legislativ şi secretariat, leadership şi management al proiectelor.
Evenimentul se va încheia cu Adunarea Generală ANOSR, în cadrul căreia se vor stabili direcţiile federaţiei pentru noul mandat, evaluându-se activitatea membrilor Biroului de conducere şi votându-se noii lideri ai mişcării studenţeşti.
ANOSR este federaţia naţională studenţească nonguvernamentală şi nonpartizană care, de peste 20 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală. Este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România şi reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU - European Students' Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii, se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu