Un protest al asociațiilor forestiere va avea loc, marți, 26 ianuarie, în București. Circa 5000 de lucrători forestieri și din industria mobilei vor veni în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva Romsilva și RNP. Protestul este iniția de Asociația Forestieră Bucovina, având susținerea Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni - Nostra Silva, Asociației Forestierilor Valea Someșului, Comunității Forestierilor- Fordaq, Asociației Forestierilor și Producătorilor de Mobila "Mureșul", Asociației Forestiere Valea Bistriței, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă.
Într-un comunicat trimis la redacție, forestierii arată că vor demonstra în fața Guvernului pentru:
- Adoptarea în regim de urgenta a unor soluții pentru deblocarea accesului la resursa de masă lemnoasa, care afectează întregul sector de exploatare și prelucrare primara a lemnului și industria mobilei, blocaj apărut prin preturile excesive practicate de Romsilva ca prețuri de pornire la licitațiile de masa lemnoasa.
- Modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP, și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare.
- Susținem reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50 % din volumul oferit la licitație, cu preturi de pornire / de referință la nivelul preturilor de pornire la licitație de anul trecut.
- Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP;
- Interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP a masei lemnoase proprietate publică a statului,
- Organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”,
- Acordarea de atribuții Gărzilor Silvice și în cazul RNP – Romsilva,
- Depolitizarea RNP-Romsilva,
- Investiții în drumuri forestiere;
- un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/ exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/ bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legale (due-dilligence, autoreglementare).
- Susținerea unei strategii pentru domeniul forestier, care sa cuprindă:
▪ finanțarea sectorului/alocare echitabila din PNDR.
▪ strategie de accesibilizare a fondului forestier.
▪ eliminarea suprareglementării/supraimpozitării sectorului.
▪ strategie de valorificare a masei lemnoase/susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News