Peste 50% din englezi cred că Marea Britanie a greşit când a ieşit din UE

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Peste 50% din britanici cred că ţara lor a greşit când a ales să părăsească Uniunea Europeană, la şapte ani de la referendumul pentru Brexit, potrivit unui nou sondaj.

Aproape 80% cred că Regatul Unit ar trebui să aibă o relaţie mai strânsă cu UE în viitor, 43% dorind ca Regatul să se alăture UE şi 13% preferând revenirea doar la piaţa unică. În baza unui sondaj realizat pe un eşantion de 1.525 de adulţi la începutul lunii iunie, 34% din persoanele intervievate continuă să creadă că Brexit-ul a fost decizia corectă, informează Agerpres.

Rezultatele, publicate de Institutul Tony Blair şi realizate de Deltapoll, sugerează, de asemenea, că 18% dintre alegătorii Leave (care au votat pentru părăsirea UE) cred acum că decizia a fost una greşită.

Sondajul a constatat că puţin peste o cincime susţine o relaţie mai strânsă cu UE, deşi nu ca membru sau ca parte a pieţei unice.

Datele fac parte dintr-un nou raport care analizează modul în care Regatul Unit îşi poate îmbunătăţi relaţia post-Brexit cu UE. Autorii Anton Spisak şi Christos Tsoulakis avertizează, de asemenea, că "opiniile celor care au votat la referendumul din 2016 nu par să se fi schimbat dramatic"."În schimb, un factor cheie în această schimbare îl reprezintă atitudinile respondenţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care nu au votat în 2016, dar consideră în mare măsură decizia de a părăsi UE ca fiind greşită. Cea mai mare parte a schimbării pare să fie atribuită tinerilor care intră în electorat, mai degrabă decât răzgândirii unei părţi semnificative a celor care au votat în favoarea ieşirii" din UE, se arată în raport.

Standardele europene de siguranţă alimentară, de dorit în UK

Printre propunerile prezentate de institut se numără încurajarea guvernului Regatului Unit să se angajeze pentru o aliniere voluntară la reglementările UE privind bunurile, inclusiv în ceea ce priveşte standardele de siguranţă alimentară. Grupul de reflecţie susţinut de Sir Tony Blair sugerează că aceasta ar putea precede negocieri cu UE privind o aliniere mai strânsă a reglementărilor privind măsurile sanitare şi fitosanitare.

Raportul sugerează, de asemenea, o conectare a sistemelor de comercializare a certificatelor de emisii ale Regatului Unit şi UE, precum şi convenirea unui sistem de schimb reciproc pentru tineri şi îmbunătăţirea mobilităţii oamenilor de afaceri.

De asemenea, documentul solicită un aşa-numit "pilon strategic" în cadrul actualului acord comercial, care să acţioneze ca bază pentru un cadru comun privind politica externă şi de apărare.

Spisak, care conduce secţia politică a institutului, a declarat:"Sondajele noastre arată că există o mare majoritate a publicului britanic care recunoaşte că Brexitul în forma sa actuală nu funcţionează şi ar dori ca Regatul Unit să se apropie de UE. Acest lucru creează un spaţiu politic substanţial pentru a avansa dezbaterea, nereluând vechile bătălii dacă Brexit a fost sau nu corect, spre discutarea a cum ar trebui să arate o relaţie viitoare îmbunătăţită cu UE. UE va rămâne întotdeauna un aliat strategic cheie şi este absurd că blocul are acorduri comerciale mai profunde cu Israel şi Georgia, o mai bună recunoaştere a standardelor de siguranţă alimentară cu Canada şi Noua Zeelandă şi mecanisme mai profunde de cooperare politică cu state precum Australia şi Japonia. Orice viitor guvern britanic care doreşte să îmbunătăţească relaţia cu UE va avea nevoie de un plan strategic atent analizat şi care să facă o ofertă clară celeilalte părţi. Să îi ceri frumos Uniunii Europene nu poate avea succes ca strategie de negociere". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel