Ieri a fost o zi extrem de aglomerată pentru pompierii din toată țara. Pe lângă intervențiile obișnuite aceștia au fost nevoiți să se confrunte și cu arderile necontrolate de vegetație. Sute de hectare au fost afectate.
În cursul zilei de ieri, mare parte din efortul pompierilor din țară a fost concentrat pentru gestionarea solicitărilor primite din partea cetățenilor, pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Astfel, la nivel național, 1.196 persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (275 cazuri), urmată de județele Constanța (63 cazuri), Mureș (49 cazuri) și Timiș( 47 cazuri).
În afara acestor solicitări, salvatorii au acționat pentru stingerea a 91 de incendii, precum și în alte 198 misiuni destinate protecției comunităților.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 15 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
O intervenție, care s-a soldat cu pierderea unei vieți omenești, a avut loc în județul Cluj, unde pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier produs între un autoturism și un autotren, în municipiul Cluj-Napoca. În urma evenimentului rutier a rezultat o singură victimă, care din cauza leziunilor suferite a decedat.
De asemenea, dintre cele 91 de intervenții, 66 au fost arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 570 ha de teren. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Important: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
În ultimele 24 de ore, au fost transmise 15 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 14 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Alba (1), Argeș (3), Brașov (5), Dâmbovița (1), Harghita (3) și Mureș (1); 1 mesaj privind incidența cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și recomandări privind respectarea regulilor de distanțare și igienă, obligativitatea purtării măștii de protecție, în județul Satu Mare.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News