Peste 6 milioane de lei este prejudiciul în cazul UMF Iași, potrivit DNA

umf iasi
umf iasi

Prejudiciul reţinut de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi doi directori din cadrul UMF Iaşi şi administratorul unei societăţi comerciale este de peste 6 milioane de lei, în dauna Universităţii şi a Ministerului de Finanţe, prin atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii.

Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iaşi îi cercetează pe Ioan Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicaţii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa” Iaşi și pe Daniela Druguş, director general administrativ al UMF Iaşi. Aceștia suna acuzați, printre altele,   pentru dare de mită, complicitate la infracţiunea de conflict de interese, luare de mită, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din care una în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat.

Totodată, administratorul SC Maguay Impex SRL Bucureşti, Corvin Purghin, este acuzat de dare de mită, în formă continuată, două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din care una în formă continuată şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii DNA susţin că cei doi directori din cadrul UMF Iaşi au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către respectiva societate comercială, fiind ajutaţi de către administratorul acesteia, care ar fi elaborat în condiţii netransparente documentaţia de atribuire a contractului. În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei, arată DNA.

Mai mult, în cadrul proiectului, Daniela Druguş a încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract de prestări servicii cu o societate comercială. Astfel, UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 30.000 lei, sumă ce a fost recuperată.

De asemenea, tot în cadrul proiectului, Druguş a avizat plata către firma lui Purghin, a sumei de 160.000 de lei cu titlu de "cheltuieli de instruire" , deşi această activitate nu a fost realizată, au mai stabilit anchetatorii, care afirmă şi că Ciureanu ar fi confirmat, în fals, efectuarea instruirii.

Cei trei au fost arestaţi preventiv, marţi, prin decizia Curţii de Apel Iaşi. DNA precizează că, în acest dosar, se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Citește și:

Doi directori de la UMF Iași au fost arestaţi preventiv. Rectorul Vasile Astărăstoae, cercetat pentru abuz în serviciu

Astărăstoae: Firma care a câştigat licitaţia a executat inclusiv proiecte pentru SRI şi DIICOT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel