Portul Constanţa a devenit o poartă importantă pentru exportul cerealelor ucrainene.
Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, în perioada ianuarie-iulie 2023, ritmul încetinind semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene, transmite Reuters.
Conform datelor transmise Reuters de Autoritatea portuară din Constanţa, în primele şapte luni din acest an 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc, comparativ cu un nivel de 7,5 milioane de tone la 31 iunie 2023.
Chiar şi înainte de mijlocul lunii iulie, când Rusia a anunţat că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene. Aceasta, în condiţiile în care, de la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. De la mijlocul lunii iulie Rusia a atacat de câteva ori porturile ucrainene, scrie Agerpres.
Cotaţiile la grâu au urcat miercuri de la cel mai redus nivel înregistrat la începutul lunii iunie, după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre, o nouă escaladare a ostilităţilor în regiunea cheie a Mării Negre, transmite Bloomberg.
La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 1,3% după ce în precedentele trei sesiuni au scăzut cu 6%.
Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.
"Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii", a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.
Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre - Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.
Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.
Anul acesta, cotaţiile la grâu încă sunt cu aproximativ 20% mai scăzute, după recoltele mari din regiunile din emisfera nordică. Vineri, Departamentul Agriculturii din SUA a îmbunătăţit estimările privind livrările de grâu le Rusiei în sezonul 2023-2024 şi a revizuit în creştere previziunile privind stocurile de grâu ale SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News