Alăptarea pe cale naturală în România este un obicei pe cale de dispariţie. Dacă înainte de Revoluţie procentul copiilor alăptaţi la sân era de peste 80%, acum acesta s-a modificat în sens invers, tot mai multe mămici preferând să îşi hrănească copii cu lapte praf. În aceste condiţii România este pe primul loc în U.E. la numărul deceselor infantile. Deşi acest trend pare unul deja încetăţenit, există totuşi foarte multe vedete care încă apelează la alăptarea pe cale naturală.
“În România în anul 2010 rata alăptării a fost de doar 12,6% și ne dorim ca la anul să creștem această rată cu cel puțin un procent. Pentru că avem o rată a mortalității infantile ridicată (decembrie 2010 – 13 la mie si ianuarie 2011 – 12,2 la mie), pentru că rata copiilor malnutriți este mare, pentru că obezitatea în rândul copiilor este mare, pentru ca toate aceste cifre să mearga în direcția opusă, avem nevoie de un start sănătos, iar alăptarea este cel mai bun start în viață” declară Irina Popescu, președinte ANNA.
Datele oferite de Ministerul Sănătăţii ne arată că în anul 2010 doar 11.000 de copii nu puteau fi alăptaţi la sân din motive medicale. Cu toate acestea peste 220. 000 de mame au preferat să îşi hrănească copilul cu lapte praf.
“Separarea copilului de mamă după naştere pentru a-l feri de infecţii şi alăptarea la ore fixe a defavorizat instalarea lactaţiei. Rezultatele acestei mişcări au fost dezastruoase, a crescut incidenţa malnutriţiei, ale bolilor infecţioase şi a mortalităţii infantile. Fenomenul a fost etichetat "cel mai important eşec biologic şi medical din istoria speciei umane" susţine M. Maiorescu, specialist în nutriţie pediatrică.
Andreea Marin sau Mădălina Manole au preferat alăptarea la sân când au devenit mămici
Andreea Marin “Am alăptat prima dată fără nici o problemă la 4 ore de la naştere, parcă ne cunoşteam dintotdeauna, aşa ne-am lipit una de alta. Mie nu-mi pasă de lumea modernă, nici de ideea preconcepută conform căreia, vezi Doamne, sânii se modifica din punct de vedere estetic. Cred că trebuie să ai o mare problemă ca viitoare mamă să te gândeşti la asta înaintea sănătăţii copilului tău", declara aceasta pe vremea când alăpta.
De asemenea şi regretata Mădălina Manole a preferat să îşi alăpteze copilul la sân. În perioada respectivă artista pierdea nopţile cu copilul, dar dorinţa de a avea grijă de bebeluş a învins toate greutăţile.
Maia Morgenstern este celebră în lumea artiştilor pentru că în vremea când alăpta merge cu copilul la teatru şi îşi alăpta fetiţa în culise, uneori chiar şi în pauzele dintre acte.
Nicoleta Luciu şi-a alăptat copilul până la vârsta de patru luni, după care nu a mai putut pentru că i s-a terminat laptele.
Monica Columbeanu a alăptat-o pe Irina până la vârsta de 6 luni.
Dana Nălbaru, fosta componentă a trupei Hi-Q, a renunţat la cariera muzicală pentru copil şi a preferat alăptarea la sân.
Ce beneficii are alăptarea?
Cercetările au arătat că mortalitatea infantilă poate fi redusă cu 20% pentru copiii care sunt puşi la sânul mamei în prima oră după naştere. De altfel 16% dintre nou-născuţi pot fi salvaţi dacă toţi sunt alăptaţi din prima zi şi 22% daca sunt alăptaţi în prima oră de viaţă.
Un bebeluş mai mic de 6 luni, care nu este alăptat, are un risc de 10 ori mai mare de a deceda din cauza diareei comparativ cu un bebeluş alăptat exclusiv. Copiilor alăptaţi le scad riscurile de a se îmbolnăvi în primul an de viaţă cu 50%. Un copil alăptat se va dezvolta mai bine psihic şi intelectual iar coeficientul lui de inteligenţă poate fi mai mare chiar cu 8 puncte. Aceste puncte pot reprezenta diferenţa dintre un intelect normal şi unul deficitar.
Nici mamele nu trebuie să se teamă pentru că alăptarea le scapă rapid de kilogramele în plus şi le ajută în controlarea sistemului imunitar imediat după naştere.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, este un susţinător fervent al cauzei şi chiar dacă nu are copii, a declarat că ar alege cu siguranţă varianta tradiţională pentru că ştie ce probleme cu anemia a avut ea din cauză că nu a fost alăptată la sân.
În Parlament s-a introdus un proiect legislativ care vizează revitalizarea alăptării
Proiectul legislativ are drept scop reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern. Acesta vizează în general medicii care vor trebui să recomande mămicilor doze de lapte praf în funcţie de nevoile copiilor şi să le informeze corect asupra beneficiilor şi riscurilor alăptatului la sân.
Acest proiect legilativ este susţinut de 47 de deputaţi şi senatori, dintre care 17 femei au marjat la iniţiativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News