Peste jumătate dintre elevii din România ar vrea să plece din țară

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Peste jumătate dintre elevii de gimnaziu și liceu din România iau în calcul să plece din țară, arată cel mai recent sondaj Salvați Copiii. Educația este unul dintre motivele principale.

Mai bine de jumătate dintre copiii care urmează studii de gimnaziu sau liceu din România iau în calcul să plece din România pentru un timp sau definitiv, iar o treime doresc să studieze în străinătate, potrivit unui studiu publicat, marți, de organizația Salvați Copiii, studiu declarat reprezentativ la nivel național. Același sondaj analizează și evoluția toleranței elevilor: în timp ce toleranța față de colegii romi sau cu dizabilități fizice a crescut față de acum 10 ani, cea față de colegii cu probleme de sănătate mintală “scade dramatic”, arată analiza.Sondajul publicat acum a fost realizat în noiembrie-decembrie 2022, pe bază de chestionar autocompletat, pe un eșantion de 1098 de copii, grupul-țintă fiind cel al elevilor de gimnaziu și liceu. Sondajul este declarat reprezentativ la nivel național pentru populația grupului-țintă, cu o eroare tolerată de +/-3%.

Întrebați cum și-ar dori să-și poată continua studiile, circa o treime (34%) au spus că în străinătate, iar aproape 60% – în România. În același timp, întrebați dacă iau în calcul posibilitatea de a se stabili în altă țară, aproape 38% au răspuns “Da, pentru un timp”, iar 17,3% “Da, definitiv”. Doar 13% au răspuns “Nu”, iar procentul nehotărâților este de aproape o treime (31,9% – “Nu știu”).

Motivele care îi determina pe copii să-și dorească emigrarea, potrivit sondajului Salvați Copiii:

- oportunitățile legate de educație (26,3%);

- nemulțumirea față de condițiile de viață din România  (21,9%);

- reunirea cu rudele sau prietenii care au părăsit deja România este mai rar invocată (sub 5%), în condițiile în care, la nivelul eșantionului, puțin peste 7% dintre respondenți au indicat că au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel