Peste jumătate dintre specialiştii în securitate IT sunt îngrijoraţi în legătură cu nivelul de pregătire în ansamblu al companiilor de a face faţă unui atac global, arată rezultatele unui studiu global publicat, joi, de Bitdefender
Conform datelor, ponderea companiilor care s-au confruntat cu incidente în primele şase luni din 2019 este de un sfert, faţă de 32%, pentru întreg anul trecut.
În condiţiile în care mai mult de jumătate dintre specialiştii în securitate IT sunt îngrijoraţi în legătură cu nivelul de pregătire în ansamblu al companiilor de a face faţă unui atac global, 57% susţin că tocmai managementul respectă cel mai puţin politica de securitate informatică.
Pe parcursul derulării studiului, a reieşit faptul că directorii sunt reticenţi la politicile de securitate IT, încercând fie să le întârzie, fie să nu le respecte după ce intră în vigoare, întrucât se consideră exceptaţi de la reguli. În plus, o treime dintre respondenţi au constatat că angajaţilor din companiile în care lucrează le lipsesc cunoştinţe de bază de securitate informatică.
Aproape jumătate dintre respondenţi (49%) spun că duc şi acasă grijile legate de iminenţa unui atac informatic asupra organizaţiei, în mare parte din cauza constrângerilor legate de buget şi de personalul calificat.
Unul din trei manageri de companie spune că ar avea nevoie de o săptămână sau chiar mai mult pentru a depista un atac informatic avansat. Principalele consecinţe ale unei breşe nedepistate pot fi: întreruperea activităţii afacerii (43%), costurile reputaţionale (38%) şi scăderea vânzărilor (37%). Îngrijorarea cea mai mare, însă, este legată de pierderea încrederii clienţilor.
Studiul Bitdefender a fost realizat în iulie 2019 pe un eşantion reprezentativ de peste 6.000 de specialişti în securitate informatică din Europa, SUA şi Australia, din companii cu peste 10.000 de angajaţi. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu