Pește la cuptor cu sos de unt și lămâie, meniul potrivit pentru o masă festivă

FOTO: Freepik@vasanty
FOTO: Freepik@vasanty

Iată o rețetă de pește care poate face parte din meniul unei mese festive, așa cum este cea de Crăciun sau Revelion.

Peștele poate fi folosit cu succes și la mesele festive, nu doar în zilele de dezlegare la pește. 

Rețetă festivă de pește la cuptor cu sos de unt și lămâie.

Ingrediente

4 fileuri de de pește alb (cod, biban sau somn)

100 g unt

2 lămâi (una pentru suc și una tăiată felii)

2 căței de usturoi, tocați mărunt

1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat

1 linguriță de cimbru proaspăt sau uscat

Sare și piper, după gust

1 pahar de vin alb (opțional)

1 lingură de ulei de măsline

200 g sparanghel proaspăt (opțional, pentru garnitură)

200 g roșii cherry (opțional, pentru garnitură).

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ungeți o tavă de copt cu puțin ulei de măsline și așezați fileurile de pește în aceasta și asezonați-le cu sare, piper și cimbru.

Pentru sos, topiți untul la foc mic, într-o cratiță. Adăugați usturoiul tocat și sucul de la o lămâie și amestecați bine.

Turnați sosul de unt și lămâie peste fileurile de pește, asigurându-vă că sunt bine acoperite. Dacă folosiți vin alb, turnați-l în tavă în jurul peștelui.

Adăugați feliile de lămâie peste pește și presărați cu pătrunjelul tocat.

Opțional puteți avea o garnitură, iar recomandarea noastră este o combinație de sparanghel și roșii cherry. Așezați-le în jurul fileurilor de pește în tavă și stropiți-le cu puțin ulei de măsline, sare și piper.

Coaceți în cuptor timp de 20-25 de minute, sau până când peștele este gătit și ușor de deschis cu furculița, iar legumele sunt fragede.

Peștele se consumă fierbinte, alături de legume și, eventual, cu o garnitură de cartofi copți sau piure.

Cartofi copți cu rozmarin și usturoi

Ingrediente

800 g cartofi noi, spălați și tăiați în jumătăți

3 linguri de ulei de măsline

2-3 crenguțe de rozmarin proaspăt

4 căței de usturoi, tăiați felii

Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. 

Amestecați cartofii cu ulei  de măsline, rozmarin, usturoi, sare și piper într-un bol mare.

Așezați cartofii într-o tavă de copt, într-un strat uniform, și coaceți-i timp de 30-35 de minute sau până sunt aurii și crocanți pe margini, amestecând ocazional pentru a se coace uniform.

Serviți cartofii calzi alături de peștele la cuptor.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel