Dr. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit, la interviurile DC News și DC Medical, despre consumul de carne, pește și cartofi.
De-a lungul timpului, au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion. De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, conform tradiției.
„Avem în România păstrăv, șalău, știucă. Avem pește. Avem fructele noastre românești. Și atunci alimentația va fi adaptată cu ce avem aici, adaptată corect. Mai cu atenție la mezeluri și la carnea roșie, vită, mușchi de porc. Cotletul de porc e carne albă. Peștele e carne albă”, a atenționat Anca Hâncu în cadrul interviului.
„Să înlocuim ceafa de porc poate cu un cotlet de porc slab, făcut la grătar, la cuptor. Să încercăm să evităm alimentele prăjite. Aduc calorii în plus. Ar trebui să uităm de alimentele prăjite. Cartofii tăiați subțire și puși la cuptor, în puțin ulei, cât să devină crocanți, reprezintă o masă sănătoasă. Dacă facem cartofi prăjiți în ulei, deja nu mai e același lucru”, a explicat Anca Hâncu.
Cu o altă ocazie, medicul nutriționist Anca Hâncu a spus care este secretul pentru mujdei astfel încât să fie sănătos.
„La mujdei am să vă spun secretul meu de gospodină. Amestesc câțiva căței de usturoi cu blenderul, pun doar foarte puțin ulei, iar în rest pun apă minerală și atunci practic iau toate beneficiile usturoiului, fără a încărca cu foarte mult ulei, de fapt, cu foarte multe calorii”, a zis medicul nutriționist Anca Hâncu la Antena 1, în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”.
„Usturoiul este un antibiotic natural, antifungic, antiseptic, antiinflamator, antioxidant. Alicina este cea mai importantă substanță care se găsește în usturoi și are proprietăți importante. Așa cum spuneam, este practic un antibiotic natural. Substanța se eliberează doar în momentul în care usturoiul este fărâmițat, este mestecat, este macerat. Deci nu atunci când fierbem usturoiul așa întreg”, a spus medicul nutriționist.
De asemenea, specialistul a zis că usturoiul acționează și în scăderea tensiunii arteriale, astfel că vom avea o protecție cardiovasculară.
„Nutriționiștii și medicii în general se ocupă mai mult cu educarea gustului pentru dulce. Să nu mai punem zahăr peste fructe, ci să încercăm să savurăm gustul dulce al fructului și să ne luăm dulceața din fructe naturale, să nu mai adăugăm noi zahăr. Să încercăm să nu mai facem prăjituri cu fructe, ci să mâncăm fructele”, a spus dr Anca Hâncu de această dată la DCNews.
„Prin educarea gustului dulce vom reuși să excludem cantitatea de zahăr în exces din alimentația noastră. Eu vin din Ardeal, unde bunica mea, pe lângă faptul că făcea prăjituri, ne făcea supă de roșii în care punea zahăr. Mai punea și smântănâ. Educația se face în timp, de aceea sfătuim și părinții să nu-și educe copiii cu dulciuri, zahăr în exces”, a subliniat Anca Hâncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu