Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au descoperit cantitatea de 3.250 kilograme deșeuri constând în anvelope uzate, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente complete de transfer, conform prevederile legale în vigoare.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui ansamblu rutier condus de un cetățean bulgar, în vârstă de 36 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri constând în anvelope uzate.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului respectiv, lucrătorii noștri au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, se arată într-un comunicat de presă.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că deșeurile, în cantitate totală de 3.250 kilograme, au fost încărcate din Bulgaria și aveau ca destinație o societate comercială din municipiul București, iar documentația de transfer prezentată de către șofer, pentru transportul în cauză, era incompletă.
În acest context, autoritățile de control nu au permis intrarea pe teritoriul României pentru acest mijloc de transport.
Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au depistat doi cetățeni din Siria, care au încercat să intre ilegal în România, prin evitarea efectuării controlului de frontieră. Aceștia se aflau ascunşi în compartimentul marfă al unui ansamblu rutier, înfășurați în folie de aluminiu și saci de plastic, printre marfa transportată.
În cursul zilei de ieri, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, un cetățean turc, în vârstă de 59 de ani, care conducea un ansamblu rutier. Șoferul transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, piatră pentru pavaj, încărcată din Turcia pentru o societate din România.
În urma controlului preliminar efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii au constatat faptul că șnurul asigurator al semiremorcii era rupt și lipit.
Polițiștii au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra autocamionului, ocazie cu care au constatat faptul că, printre marfa transportată, se aflau ascunse două persoane, înfășurate în folie de aluminiu și saci de plastic.
În cadrul cercetărilor s-a stabilit faptul că persoanele depistate sunt un bărbat, în vârstă de 25 de ani, și o femeie, în vârstă de 26 de ani.
Aceştia au declarat polițiștilor faptul că sunt din Siria și s-au urcat în mijlocul de transport în timp ce se aflau pe teritoriul Bulgariei, fără ca șoferul să aibă cunoștință despre acest aspect. Cetăţenii sirieni intenționau să ajungă în Olanda.
În acest context, polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor depistate, iar conform protocolului româno-bulgar, acestea, șoferul și mijlocul de transport au fost preluați de către autorităţile bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.
Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu si Căpitănia Cernavodă, au depistat într-un transport pe fluviul Dunărea o barjă încărcată cu peste 1.050 tone deşeuri din fier, sosite în portul Cernavodă, care urmau să fie importate în România, din Serbia, fără respectarea prevederilor legale.
În data de 03.08.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Constanța și reprezentanți ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcția Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1.054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor.
La controlul de frontieră s-a observat că printre deșeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deșeuri decât cele declarate, fiind depozitate şi deșeuri a căror proveniență nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase - componente din vehicule scoase din uz, care conțin uleiuri, emulsii și alte substanțe periculoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), deșeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile și rafie, vopsea, ebonita, anvelope din cauciuc, etc.
Astfel, s-a stabilit faptul că transferul de deșeuri nu indeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deșeurilor și returnarea acestora în țara de origine. S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea măsurilor în desfășurarea activității de colectare/tratare/transport deșeuri și folosirea de acte nereale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu