Peștele este un aliat esențial în menținerea unui stil de viață sănătos, având beneficii semnificative asupra colesterolului și creșterii musculare.
Eforturile comunității științifice în cercetarea alimentară au dat roade în ultimii ani, iar anumite mesaje au ajuns să fie înțelese de oameni. Unul dintre ele se referă la cât de sănătos este peștele. Se știe foarte bine că este un mare aliat împotriva colesterolului și de obicei sunt luate în calcul două opțiuni, somonul și sardinele. Totuși, există și un alt tip, poate cu mai puțină strălucire, dar care ascunde proprietăți foarte interesante.
Tonul se găsește în multe gospodării. Când nu este posibil să-l consumi proaspăt, conserva îți permite să te bucuri de o porție de pește care conține proteine de mare valoare și care îți asigură aportul de minerale esențiale (iod, seleniu, calciu) și vitamine (A, D).
O dietă sănătoasă include trei, patru porții de pește pe săptămână, alternând, pe cât posibil, peștii albaștri și albi. Dacă apelezi la conserve pentru a consuma ton, de exemplu, nu trebuie să pierzi din vedere conținutul de sare al acestui tip de produs, pentru a-l limita și a avea un control special dacă suferi de afecțiuni precum hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.
Se spune că proteinele din ton sunt de înaltă calitate: favorizează recuperarea musculară după o leziune și, de asemenea, creșterea propriu-zisă a masei musculare, ceea ce îl face un aliment esențial în dieta sportivilor. În acest sens, două dintre formele recomandate de a-l consuma sunt proaspăt, cu puțin ulei de măsline, sau la grătar, în ambele cazuri garantându-se păstrarea tuturor nutrienților din pește.
Acizii săi grași au, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce ajută la practicarea sportului datorită efectului lor în prevenirea leziunilor. Este un aliment care întărește și sistemul imunitar și beneficiază sistemul cardiovascular, influențând posibilele boli metabolice.
Faptul că peștele albastru în general, și tonul în particular, sunt considerați aliați împotriva colesterolului nu înseamnă că sunt alimente lipsite de grăsimi. Conțin acizi grași, dar nesaturați, în special celebrii omega 3, cu efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.
Acțiunea omega 3 este atât de importantă pentru că stabilizează metabolismul grăsimilor, scăzând nivelul colesterolului LDL (denumit popular „colesterolul rău”) și crescând în același timp nivelurile de HDL („colesterolul bun”). Și, deși este adevărat că peștele albastru conține mai multă grăsime decât cel alb, acizii grași omega 3 se găsesc cu adevărat în peștele albastru, motiv pentru care este recomandat consumul său, întotdeauna în porțiile adecvate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci