O bere rece în zilele călduroase de vară, la terasă, pe plajă sau în timp ce urmărești un meci de fotbal... O plăcere care te poate costa sănătatea, avertizează un studiu realizat în Franța. Autorii au descoperit pesticide în 34 de sortimente de bere din cele 45 analizate.
Asociația „60 millions de consommateurs” din Franța a inițiat o cercetare în care au fost analizate 45 de sortimente de bere, cele mai populare în supermarket-uri, în scopul depistării pesticidelor.
Cerealele utilizate la fabricarea berii - orz, grâu sau rapiță - provin în mare parte din culturi tratate cu pesticide. Este adevărat că în procesul de fabricare a berii sunt eliminate o parte din reziduurile chimice. Rămân însă urme de pesticide în bere? Pentru a afla acest lucru experții francezi au selectat 45 de tipuri de bere, în care au încercat să deceleze prezența a 250 de pesticide.
Da, există pesticide în bere
Rezultatul: reziduuri de pesticide au fost descoperite în 34 de sortimente de bere. Însă doar 4 molecule de pesticide au fost identificate și acestea în cantități mici.
Unul dintre pesticidele depistate este glifosatul - substanță implicată în numeroase controverse legate de siguranța utilizării. Glifosatul a fost depistat în 25 de beri, dintre care 2 bio. Experții ne asigură că sunt concentrații relativ scăzute (între 0,41 micrograme și 9,23 µg/L). Potrivit acestora, dozele toxice se cumulează după un consum de 2.000 de litri de bere.
Totuși, studiul demonstrează că glifosatul - un ierbicid clasat în 2015 drept cancerigen pentru om - este răspândit peste tot în mediul înconjurător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News