Peștii din Dunăre, PERICOL mare pentru sănătate. Medic: Este cancerigen

Peștii din Dunăre, PERICOL mare pentru sănătate. Medic: Este cancerigen / Foto: Pixabay
Peștii din Dunăre, PERICOL mare pentru sănătate. Medic: Este cancerigen / Foto: Pixabay

Medicii avertizează că anumiți pești din Dunăre sunt potențiali cancerigeni.

Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) atrag atenţia că peştii din Dunăre, în special răpitorii, dar şi crapul sunt potenţial cancerigeni. Cauza este acumularea masivă de metale grele pe fundul Dunării, care afectează populaţia de peşti, scrie Realitatea.net.

"România a avut vreo 12 şantiere navale şi în toate funcţiona o aşa-numită secţie de acoperire metalică, cadmiere, cu nişte băi electrolitice în care se băgau elicele şi alte piese pentru vapoare. Toate acestea nu aveau staţii de epurare eficiente, ci doar formale, iar apa ajungea în Dunăre. Cadmiul, care este cancerigen, este în Dunăre, a ieşit la toate analizele făcute de diverse instituţii, inclusiv de noi. De la Baziaş până la Sulina, peste tot sunt metale grele, de la cadmiu, cupru până la mercur. Metalele grele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul. Sturionii sunt la capătul lanţului trofic, sunt cei mai mari răpitori care trăiesc în Dunăre şi în Marea Neagră. Şi atunci, toţi ceilalţi peşti pe care îi mănâncă ei au acumulat deja metale grele de la crustacee, din alge. Totodată, peştii de fund, somnul, crapul, mreana, care se hrănesc pe fundul Dunării, acumulează, mai mult sau mai puţin, metale grele.", a declarat dr. Radu Suciu.

Dezastru ecologic în cea mai mare lagună sărată din Europa

Aproximativ 70.000 de persoane au format sâmbătă un lanţ uman şi "au îmbrăţişat" astfel cea mai mare lagună cu apă sărată din Europa, pentru a protesta faţă de una dintre cele mai grave tragedii ecologice produse în Spania în ultimii ani, informează Agerpres.

Un minut de tăcere a fost ţinut cu această ocazie în memoria miilor de animale care au devenit victime ale poluării. Săptămâna trecută, aproape cinci tone de animale moarte au fost extrase din apele lagunei, potrivit autorităţilor spaniole.

Acesta nu este primul incident grav din perimetrul lagunei Mar Menor, considerată un fost paradis al naturii şi al vacanţelor. În urmă cu doi ani, aproximativ trei tone de animale moarte - în principal mici peşti şi crustacee - au fost aduse de ape pe ţărmurile lagunei. Guvernul regional conservator şi guvernul central de stânga se învinuiesc reciproc pentru deteriorarea situaţiei în care se află Mar Menor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel