Universitatea din București i-a acordat lui Peter Singer titlul de Doctor Honoris Causa, la propunerea Facultății de Filosofie. Facultatea de Teologie, susținută de Patriarhie, a protestat față de această decizie. Motivul: presa tabloidă l-a numit pe Singer “susținător al zoofiliei și al uciderii nou-născuților”.
De fapt, Singer, considerat în lumea academică drept cel mai mare filozof în viață, este un australian care predă bioetică la Princeton. Singer a fost inclus deTime Magazine în topul celor mai influenți 100 de oameni ai Planetei.
Cei care îl contestă nu i-au citit lucrările, spun profesorii de la Filosofie, luându-se după articole din presa de scandal.
Reacția teologilor ortodocși, care au cerut retragerea titlului acordat lui Singer, a fost susținută de grupuri religioase de presiune, care au trimis scrisori Rectorului și redacțiilor. Vineri, Patriarhia s-a implicat, difuzând protestul Facultății de Teologie Ortodoxă prin Biroul de presă.
Facultatea de Teologie, reacție vehementă
Conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti, în numele întregului corp profesoral, îşi exprimă surprinderea şi dezacordul faţă de ideile lui Peter Singer "care ce atentează grav la viaţa şi demnitatea persoanei umane".
"Înţelegem să respectăm libera exprimare din mediul academic, dar în acelaşi timp dorim să ne delimităm în mod clar şi tranşant de orice fel de idei sau concepţii, care, mergând împotriva valorilor moralei creştine, denigrează fiinţa umană, contestă dreptul la viaţă al copiilor, incită la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor interumane", transmit reprezentanții Facultății de Teologie.
Filozofii îi provoacă pe teologii ortodocși la reflecție
Conducerea Centrului de Cercetări în Etică Aplicată din cadrul Facultăţii de filosofie al Universităţii din Bucureşti a luat notă de îngrijorarea colegilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă (şi probabil nu numai) în legătură cu unele susţineri ale profesorului Peter Singer, recent posesor al titlului de DHC. Pentru că am fost implicaţi în acest proces, direcţia centrului şi membrii pe care i-am consultat susţin următoarele:
1. Dacă profesorul Singer ar fi "denigrat fiinţa umană" în scrierile sale, ar fi "contestat dreptul la viaţă al copiilor", ar fi "incitat la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor umane", fiţi siguri că nu am fi participat la propunerea lui pentru titlul de DHC, ci am fi protestat alături de dumneavoastră. Toate aceste acuze ni se par, însă, interpretări abuzive, greşite, rezultat al preluării necritice a unor fragmente scoase din context, unele modificate, care nu reprezintă opinia acestui filosof. O atentă analiză a lor ar fi de aceea strict necesară. Îi invităm pe colegii noşti la crearea unui grup de clarificare a acestor chestiuni care să dea finalmente un comunicat comun întru lămurirea opiniei publice. Putem începe oricând această activitate, utilă şi sub aspect pedagogic. Am apreciat deschiderea domnului decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi dorinţa sa mai veche de a crea punţi de comunicare între teologie şi filosofie. Ceea ce nu am înţeles este de ce presa şi nu noi a fost destinatarul protestului.
2. Pe de altă parte, veţi fi de acord că şi cele mai delicate probleme trebuie discutate critic. Unii le vor susţine, alţii le vor combate. Nu putem dicta noi concluziile. Dar înainte de a le aplica, trebuie să ştim, cu argumente, ce ar fi mai bine să facem. Iar aceasta se poate decide prin dialog şi dezbatere. Evaluările morale pot fi făcute din multiple puncte de vedere, între care şi cel creştin. Respectăm punctul dumneavoastră de vedere, după cum şi dumneavoastră, credem, respectaţi pluralismul nostru axiologic. Principiul nostru se află în Legea educaţiei naţionale: "În instituţiile de învăţământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor ştiinţifice şi artistice".
3. Din păcate, lumea s-a ghidat după ceea ce au scris diverşi contestatari fără capacitatea şi dorinţa de a citi lucrările în cauză. Repunerea în context a citatelor ne-ar scuti de suspiciuni. În cea mai recentă carte (Cel mai mare bine pe care l-am putea face) Singer scrie astfel: "A respecta regulile morale obişnuite cu privire la a nu fura, a nu înşela, a nu leza sau ucide, nu e suficient sau cel puţin nu e suficient pentru aceia dintre noi care au acumulat o avere suficientă pentru a trăi în confort material, care se pot hrăni, au o casă, haine pentru ei şi familie şi totuşi mai au bani pentru timpul liber. A duce o viaţă morală acceptabilă într-un sens minimal presupune a folosi o parte substanţială a bogăţiei în surplus pentru a face din această lume un loc mai bun. A trăi o viaţă pe deplin morală înseamnă a face cel mai mare bine de care eşti în stare". Sunt acestea vorbele unui om care "denigrează fiinţa umană", care "incită la desconsiderarea şi devalorizarea relaţiilor umane"? Dimpotrivă.
4. Înţelegem că Facultatea de Teologie Ortodoxă promovează morala creştină, dar în acelaşi timp vrem să ni se respecte şi nouă dreptul de a gândi liber şi a fi pluralişti în calitate de cercetăţtori raţionali ai fenomenului moral. Autonomia academică presupune "Principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice". În plus, "În instituţiile de învăţământ superior este asigurată libertatea cercetării în ceea ce priveşte stabilirea temelor, alegerea metodelor, procedeelor şi valorificarea rezultatelor, conform legii".
Aşteptăm acceptul pentru constituirea grupului comun de reflecţie. El poate fi, eventual, deschis”, se arată în răspunsul Facultății de Filosofie și al Centrului de Etică Aplicată.
CCEA: Evaluări infantile, fie din incapacitatea de a înțelege, fie din rea-intenție
Într-un material publicat pe site-ul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, directorul Valentin Mureșan este și mai dur cu protestatarii. ”Sunt convins că o organizaţie pentru promovarea toleranţei nu poate fi intolerantă. Şi încă virulent intolerantă. Să nu fie ea capabilă de dialog raţional, ci doar de scoaterea pistoalelor dogmei? Imposibil! În numele unei organizaţii pe care mi-o imaginez sincer orientată spre promovarea toleranţei, nişte domni cu identitate incertă îşi permit să scrie vorbe care o compromit. Ne cer, bunăoară, să-l interzicem pe Peter Singer şi să-l blamăm, pentru că el ar cere, chipurile, omorârea copiilor, sexul cu animalele, ar susţine lipsa de valoare a vieţii umane, eutanasia etc. Un monstru care ar fi trebuit să stea demult la închisoare. Asemenea evaluări infantile provin fie din incapacitatea de a citi atent şi a înţelege cele scrise de filosoful australian, fie dintr-o greu descifrabilă rea intenţie. Pentru că doar plasarea pe poziţia eticii creştine nu justifică un asemenea comportament belicos, creştinismul fiind o morală a iubirii, nu a injurierii celuilalt şi a manipulării grosolane a publicului. Şi BOR ar trebui să mai cearnă organizaţiile şi persoanele care scriu în numele creştinismului dacă nu vrea să scadă în sondaje. În orice caz, cei ce scriu în halul acesta compromit idealul nobil pentru care militează organizaţia pentru toleranţă ce semnează protestul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu