EXCLUSIV  Peter Szijjarto, vizită în România. Teodor Meleșcanu dezvăluie tema discuțiilor

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a dezvăluit la DCNews Live temele discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul vizitei pe care diplomatul a efectuat-o în România. Meleșcanu a menționat și un aspect prea puțin știut în România, despre relațiile economice cu Ungaria. 

"A fost o întâlnire de lucru, nu o întâlnire oficială sau de altă natură. A avut drept obiectiv trecerea în revistă a problemelor din colaborarea Ungaria-România. Am mai discutat și în precedenta întâlnire pe care am avut-o la Budapesta pe această temă. Ne-am concentrat pe câteva lucruri foarte concrete," a spus Teodor Meleșcanu la DCNews Live.

Temele de discuție

Ministrul de Externe a enumerat apoi și temele pe care s-au desfășurat discuțiile. 

1. Probleme de interconectare pe ideea deschiderii a două noi puncte de frontieră

2. Probleme de interconectare energetică.

"Aici este vorba despre un proiect al UE, finanțat parțial cu fonduri europene, o conductă Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Este un proiect realizat în mare măsură. Mai rămân chestiuni tehnice de pomparea inversă a gazului fie din vest est, fie din est spre vest, pe conducta de sud. În funcție de explorările companiei Exxon din Marea Neagră, dacă resursele se vor exploata, poate fi un punct de furnizare de gaz natural din zona noastră," a spus Teodor Meleșcanu la DCNews Live.

3. Proiecte majore. Lucruri mai puțin știute despre România-Ungaria

"Pentru Ungaria, România reprezintă cel mai mare exportator și importator, după Germania. Acest lucru este valabil și viceversa pentru România. Practic și noi și Ungaria avem relațiile economice cele mai mari cu Germania. Pe locul doi ca parteneri, România și Ungaria sunt legate prin aceleași interese. Asta dă o bază solidă. Din păcate se cunosc alte lucruri, care au un ecou mai mare la public. Proiectele noastre nu se limitează doar la relația bileterală, ci și la alte proiecte mai importante în regiune precum cel al unui tren de mare viteză de la Budapesta, la Cluj, Brașov și București cu posibilitatea de extindere în alte țări din vecinătate, spre Republica Moldova, Ucraina sau Bulgaria. Proiectul este făcut în cadrul unei colaborări și a unei activități pe care le execută 16+1(China plus țările din Europa Centrală și de Est)," a mai spus ministrul de Externe al României.

Vezi răspunsul complet al lui Teodor Meleșcanu:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel