Petiție către Iohannis și Cioloș. Bomba care va exploda în prețurile de la raft

O petiţie adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, le solicită să fie respectată legea reciclării deşeurilor provenite din ambalaje, fără a ceda presiunilor exercitate de companii şi asociaţii patronale.

Bomba ambalajelor nereciclate pot exploda în prețurile la raft. Concret, vorbim despre negocieri eșuate care ar putea duce la creșterea prețurilor cu 30% la conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere, bere, apă minerală, peşte, lapte, converse de carne şi multe alte produse. Producătorii și importatorii au purtat negocieri cu autoritățile de mediu. Pentru că au eșuat, producătorii ameninţă cu falimente şi scumpiri imediate de până la 30% a tuturor produselor. În caz contrar, ei trebuie să plătească, săptămâna aceasta, sume colosale. 

54.000.000 de euro, posibilă fraudare a bugetului

"În contextul crizei create de corporaţiile care nu vor să îşi asume responsabilitatea pentru neatingerea ţintelor de reciclare a deşeurilor din ambalaje; în contextul în care unele din OTR-urile înfiinţate de companii sunt suspecte de fraudarea bugetului cu 54 milioane de euro; în condiţiile în care România riscă un nou infringement (cu penalităţi zilnice de 200.000 de euro), vă solicităm să nu cedaţi presiunii corporaţiilor care vă solicită să ignoraţi legea", se arată în textul petiţiei, iniţiată de platforma de-clic.ro.

Alte solicitări sunt: comunicarea publică a datelor privind amploarea fraudei legate de neîndeplinirea ţintelor obligatorii de reciclare a ambalajelor; anchetarea responsabililor Administraţiei Fondului de Mediu care timp de zece ani nu au luat măsurile necesare pentru a pune în aplicare legislaţia existentă; elaborarea unui nou proiect de lege care să reformeze sistemul recuperării şi reciclării deşeurilor provenite din ambalaje. Semnatarii doresc şi deblocarea sistemului de trasabilitate al deşeurilor prin Sistemul Integrat de Mediu.

Cartelul marilor companii 

"Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deşeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în şir prin înfiinţarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizaţie de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deşeurilor puse pe piaţă şi pentru atingerea ţintelor de reciclare impuse de UE. A rezultat un cartel al marilor companii, care sub pălăria OTR-urilor au pretins atingerea ţintelor de ţară în reciclarea deşeurilor din ambalaje", se arată într-un comunicat de presă.

Sursa citată menţionează că, anul trecut, Fondul pentru Mediu şi Parchetul au realizat în premieră inspecţii financiare la OTR-uri care au scos la iveală fraude de zeci de milioane de euro în domeniul reciclării.

Sute de mii de tone de ambalaje, raportate fals ca reciclate

"Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, însă la control s-a dovedit că nu erau. Au fost identificaţi sute de reciclatori căpuşă care prin fraudă şi fals în declaraţii au reciclat sute de mii de tone de deşeuri doar pe hârtie. Toate aceste ambalaje nereciclate au ajuns să fie aruncate în natură, provocând un real dezastru ecologic", precizează autorii petiţiei.

În acest context, România riscă declanşarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalităţi de până la 200.000 de euro pe zi, se susţine în comunicat. Agenţii economici care nu şi-au îndeplinit ţintele asumate sunt obligaţi prin lege să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/ kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate. Platforma de-clic.ro anunţă, de asemenea, lansarea campaniei #santaj-la-PET.

Petiţia poate fi semnată aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel