Arhitectul Radu Cornescu a inițiat o petiție, ce va urma să ajungă pe masa prim-ministrului Dacian Cioloș, pentru ca lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța să înceapă imediat.
În vreme ce prin instanță se plimbă foi prăfuite de contestații cu privire la rezultatele licitațiilor, Cazinoul din Constanța se prăbușește de când- deși un monument al României încărcat de povești- a fost abandonat. Petiția vine pentru a cere premierului să urgenteze lucrările, având în vedere că fonduri există.
Iată textul petiției:
"Initiatori: Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media
Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanța. Clădirea-simbol a orașului a ajuns o ruină, deși e catalogată, conform legilor țării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanță. Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avandu-l autor pe arh. Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mareedificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrarile care au smuls din mare o fâșie cu o lățime variând între 40 și 60 de metri, culminând cu un un promotoriu pe care a fost amplasat Cazinoul și, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pâmânt și a realizat o faleză cuprinzând parcul și o arteră de cornișă care a rămas și la ora actuală principala zonă de promenadă a orașului.
Cazinoul are o istorie bogată, începand din 1903 (anul semnării contractului de proiectare) pană în zilele noastre. Sunt nelipsite episoadele în care a fost bombardat (atât în 1916, cât și in 1941), când a fost reparat, extins, reamenajat (1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987), când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor (1947) sau când a fost abandonat (din 2010 - pana acum / oare pana cand?!). În prezent, Cazinoul din Constanța este transferat la Guvern, la Compania Națională de Investitii care are deja alocați banii pentru reamenajarea lui și, deși s-a declarat un câștigator în urma unei licitații, jocul (legal!) al contestațiilor nu face decât ca timpul sa-l ruineze și mai mult. Chiar dacă se va face o nouă licitație, legal se va putea iarăși să apară contestații și astfel termenul unei decizii de începere a reconstituirii Cazinoului - în forma funcțională și redată publicului - pare sa se amâne la nesfârșit. De aceea cred că stă în mâna noastră, a constănțenilor (și nu numai) să ne unim forțele în a semna o petiție on-line prin care să-i cerem Primului-Ministru să găsească o soluție în urma căreia să desemneze printr-o Hotărâre de Guvern o firmă (sau un consorțiu de firme) care să începă lucrarile imediat, altfel s-ar putea să ne plimbăm într-un viitor destul de apropiat pe faleza - prospăt reamenajată din fonduri europene - nu pe langă o ruină, ci pe lânga un loc plin de moloz!
Semnați acesta petiție cât mai mulți ca s-o trimitem Primului-Ministru. Voința zecilor de mii de constănțeni contează!
Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media".
Poți semna petiția AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu