EXCLUSIV  Petiție semnată de 18.000 români după Revelion. Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, răspuns pentru DC News

Imagine de Jill Wellington de la Pixabay
Imagine de Jill Wellington de la Pixabay

A apărut o petiție prin care se cere „interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României”. Sunt câteva aspecte însă, care au fost lămurite într-un răspuns oficial pentru DC News, chiar înainte de Revelion. 

Pe 2 ianuarie, a apărut în mediul online o petiție creată de Stelian Petruța, prin care se cere „interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României.”

Ținând seamă de cele întâmplate la Revelion, în doar câteva ore, aproape 18.000 de oameni au semnat această petiție.

„De ce trebuie că mereu să asteptăm să se întample atâtea nenorociri că să luăm măsuri? De ce nu putem face ceva încât să le prevenim, să le stopăm cât mai avem ocazia? Azi poate ție nu ți s-a întâmplat nimic, mâine la fel, deci practic nu te deranjează. Ești dispus să aștepți ziua în care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea târziu din păcate. Adulți, copii, animale.... atâtea victime căzute pradă din cauza unor persoane iresponsabile, fără nici un strop de discernământ.

Se poate face "spectacol" și folosind doar artificii. Comercializarea și folosirea pentru și de către persoanele fizice să fie doar în cazul artificiilor cu flacăra rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii să fie folosite exclusiv de către persoane autorizate și doar în locuri special amenajate.

Haideți să nu mai fim indiferenți și nepăsători! Decese și persoane rănite pe șosele, decese și persoane rănite în incendii.....e cazul să adăugăm și petardele la rubrica "cauza"? Depinde doar de noi ce și cum va fi mâine!”, se arată în textul petiției disponibilă AICI

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, răspuns pentru DC News 

Înainte de Revelion, DC News a formulat o solicitare către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București privind acest subiect. Legea există, dar se cere în continuare interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României. Înțelegem și vedem în fiecare an că, în ciuda acestui aspect, „spectacolul” cu artificii și petarde realizat de multe ori de persoane neautorizate... continuă.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București ne transmitea că „persoanele care vor fi depistate în fața blocului în noaptea de Revelion că efectuează operațiuni cu articole pirotehnice riscă să fie sancționate contravențional sau pe numele respectivei persoane să fie întocmit dosar penal.”

În același răspuns pentru DC News, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București ne amintea și de legea privind regimul materiilor explozive republicată. 

VEZI RĂSPUNSUL INTEGRAL: ARTIFICII de REVELION. Ce riscă cetățenii prinși în fața blocului sau la balcon. RĂSPUNS OFICIAL pentru DC NEWS.

„Potrivit art. 37 din Legea nr. 126/1995  privind regimul materiilor explozive republicată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P 1 către persoane care nu an împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea nr. 1 26/1995, iar sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%. Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articole lor pirotehnice din categoria P 1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată, precizează 

Persoanele fizice nu au dreptul să dețină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască articole pirotehnice dacă nu fac dovada calității de pirotehnician autorizat și nu reprezintă o persoană juridică autorizată și înregistrată conform prevederilor Legii nr. 126/1995.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. 

Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens și numai în locurile autorizate în condițiile legii.

Se interzic confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu materii explozive de către persoane fizice sau juridice neautorizate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel