Petre Daea, ministru al Agriculturii în Guvernul Dăncilă, atrage atenţia că interdicţia vânzării puilor de o zi în ferme, în contextul gripei aviare, poate echivala cu punerea în pericol a activităţii de creştere şi producţie a păsărilor din România.
"S.O.S. Gripa aviară!!!
În sfârșit, în data de 7 mai 2021 s-a întrunit, în ședință extraordinară, Centrul Național de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii măsurilor de prevenire a gripei aviare.
Nota bene!
Decizia adoptată, în care sunt precizate măsurile ce se impun, se înscrie în logica firească a contextului epidemiologic.
Din nefericire, măsurile stabilite nu sunt însoțite de clarificări tehnice procedurale în vederea aplicării unitare și, astfel, se produc blocaje în circuitul de producție la fermele indemne, aflate sub control sanitar-veterinar, tocmai în perioada maximă de comercializare a seriilor de pui de o zi.
Prin blocarea comercializării puilor de o zi la fermele specializate în astfel de activități, aflate la baza industriei aviare, se pune în pericol întreaga activitate de creștere și de producție a păsărilor în România!
Situația impune intervenția urgentă a factorilor de decizie implicați, în vederea prevenirii unui blocaj în sectorul avicol.
Orice întârziere în aplicarea imediată și corectă a măsurilor, în acest context epidemiologic, va produce pierderi incomensurabile.
Decidenți, interveniți urgent", a scris Petre Daea pe Facebook.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a suspendat, pentru o lună, comerţul ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș.
Măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.
Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activități agricole, a declarat că această decizie nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice.
VEZI UDMR nu e de acord cu suspendarea activităților comerciale cu păsări vii în toată țara
Parlamentarul susține că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.
„Însă Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mers mult mai departe și a oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriașe atât pentru intermediari, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență în toată țara și dorim revenirea la primele restricții, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu