Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va deschide vineri târgul "Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti", eveniment organizat în curtea instituţiei în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" Arad şi cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România.
Publicitate
Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimente de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea "Produs românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare!", informează MADR într-un comunicat citat de Agerpres.
"Ne dorim să aducem în atenţia bucureştenilor, şi nu numai, farmecul uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român, păstoritul. Fermierii din judeţele Alba, Arad, Botoşani, Braşov, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sibiu, Vâlcea refac unul dintre drumurile parcurse de ciobani cu sute de ani în urmă, pornind pe un traseu de sute de kilometri de-a lungul munţilor Carpaţi, poposind în mijlocul Bucureştiului, în curtea MADR, cu tolba plină de poveşti şi bunătăţi de la stână", susţin organizatorii.
Astfel, toţi iubitorii de tradiţie şi de produse alimentare pregătite după reţete tradiţionale sunt invitaţi să descopere viaţa bacilor şi a băciţelor din plaiul mioritic şi să se delecteze cu o varietate de produse din lapte şi carne de oaie precum: caş proaspăt, urdă, telemea de oaie proaspătă sau maturată, brânză de burduf în membrană naturală, caşcaval, lapte bătut, smântână, telemea de capră sau pastramă de oaie proaspătă sau afumată, mezeluri, mici, tocan de oaie, sloi de oaie.
De asemenea, timp de trei zile, bucureştenii vor găsi în curtea MADR produse tradiţionale pregătite ca la stână: bulz, pastramă, mici pe grătar, precum şi muzica populară.
Potrivit organizatorilor, atracţia târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul de oaie, mâncarea de bază a ciobanilor.
"Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" Arad este implicată în dezvoltarea sectorului zootehnic şi derulează programul de ameliorare a rasei Ţurcane. Totodată, a aderat la diverse forme asociative internaţionale care au drept obiectiv stabilirea unor indicatori de performanţă privind producţia de lapte de ovine. Prin implicarea în campania iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, asociaţia şi-a propus să contribuie la consolidarea lanţului scurt de aprovizionare, prin întâlnirea directă dintre producătorul de produse din specia ovină şi caprină şi consumator", a transmis MADR în comunicat.
O parte dintre preparatele din carne şi lapte sunt atestate ca produse tradiţionale, iar cei interesaţi pot afla mai multe detalii despre acestea, dar şi despre producători, accesând Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale pe site-ul www.madr.ro, precum şi în aplicaţia CPAC, care se poate descărca pe telefonul mobil.
Bunătăţile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci şi de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj, cu o tărie de la Trămuţa sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voineşti.
Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse româneşti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată.
Pe lângă produsele din lapte şi carne de la specia ovină sau caprină, bucureştenii pot găsi legume şi fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmboviţa şi Vrancea. De asemenea, de la târg nu pot lipsi produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoşani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradiţional de MADR.
De asemenea, vizitatorii vor putea regăsi la târg un stand al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea din cadrul căruia vor avea ocazia să achiziţioneze produse comercializate prin intermediul acestei societăţi, precum: gemuri, dulceţuri, conserve, fructe uscate, mere, legume şi verdeţuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.
Având în vedere sezonul rece, de la târg vă puteţi procura articole de îmbrăcăminte obţinute din pielicele de ovine, susţin organizatorii.
Atmosfera şi voia bună vor fi întreţinute de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu, de grupul de chitarişti "Zâmbete şi acorduri" din comuna Sadu, judeţul Sibiu, precum şi de mulţi alţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu